U organizaciji Franjevačkoga samostana Vukovar, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar te Udruge Mađara grada Vukovara obilježen je spomendan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru.

Dana 12. travnja 1945. partizanske postrojbe ušle su u Vukovar i počinile strašne zločine nad tamošnjim stanovništvom, ubijajući prvenstveno obrazovane i imućne Hrvate, Nijemce i Mađare, ali i sve one koje su iz bilo kojeg razloga bili okarakterizirani neprijateljima. Procjenjuje se kako je ubijeno i nestalo 888 Vukovaraca, a u znak sjećanja pored spomen obilježja ispred crkve Sv. Filipa i Jakova postavljene su ploče s njihovim imenima.

Počast žrtvama odala su djeca ubijenih, izaslanstva Vukovarsko- srijemske županije i Grada Vukovara te predstavnici braniteljskih udruga i organizatora. U svojoj molitvi žrtava se spomenuo varaždinski biskup u miru msgr. Josip Mrzljak koji je toga dana, prije 78 godina, izgubio oca. „Čovjek ima pravo na život i pravo na grob, no ovi stradali to pravo nisu imali. Danas se puno govori o ljudskim pravima, a mnogima ta prava tada nisu ostvarena, o tome se ne govori niti im se ta prava pokušavaju vratiti. Jedino što možemo je stati kod ovog križa i moliti se za njih jer ne znamo gdje su im grobovi. Vjerujemo da žive u vječnosti i u molitvi s njima možemo biti zajedno“, rekao je biskup Mrzljak. U ime Vukovarsko – srijemske županije polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvama odali su predsjednik Savjeta branitelja župana Ivica Nikolić te član Savjeta Milan Draženović.