Vukovarsko-srijemska županija je uspješno završila nastup na međunarodnom sajmu „Okusi regija“ održanom u Poznanu, koji se održao od 29. rujna do 1. listopada 2018. godine. Riječ je o međunarodnom sajmu koji okuplja svih 16 poljskih regija te prijateljske regije izvan Poljske, koje predstavljaju svoje tradicionalne proizvođače hrane i prehrambenih proizvoda na jednom mjestu.

Sajam je otvorio maršal Wielkopolske regije Marek Wozniak, koji je ujedno posjetio i štand  Vukovarsko-srijemske županije, te tom prigodom zahvalio na odazivu Vukovarsko-srijemske županije, čestitao na lijepom uređenju štanda te je s oduševljenjem probao slavonski kulen/kulin.  Štand naše Županije privukao je pozornost brojnih posjetitelja a posjetio ga je i zamjenik maršala Wielkopolske regije Krzysztof Grabowski.

Prilika je to bila da se i proizvođači tradicionalnih proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije predstave na jednom tako velikom i značajnom tržištu, u sjedištu prijateljske Wielkopolske regije u Poznanu. Bila je to izuzetna prilika da ispričamo priču o „Slavonskom kulenu/kulinu“ i slavonskoj crnoj svinji čije meso je temelj ove delicije koja je od 2017. godine uvrštena u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

S ponosom su proces uzgoja i mukotrpnog ali dobro definiranog procesa proizvodnje predstavljali iskusni kulenar Adam Zvonarević i kćerka Slavica Džinić iz Starih Mikanovaca. Uspješno je ispričana i priča o medu koji je ujedno bio i najtraženiji od proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske županije. Slavonski med se kvalitetom i specifičnošću može ravnopravno nositi s konkurencijom na ovakvoj vrsti sajmova i na tržištu Europske unije u cjelini. Dokazao je to i vlasnik OPG-a Goran Ferbežar iz Vinkovaca. Posjetiteljima sajma „Okusi regija“ dopali su se i prirodni sastojci kulena: slatka i ljuta mljevena paprika iz vrbanjskog OPG-a Darka Marića te Cerićki češnjak koji proizvodi Poljoprivredna zadruga „Češnjak“ iz Starih Jankovaca.

Sabirući misli i iskustva stečena nastupom na sajmu u Poznanu, vlasnica OPG-a Slavica Džinić je rekla: „Velika nam je čast i ponos što smo predstavljali našu Županiju i našu domovinu na ovakvom događaju i što smo mogli predstaviti naše autohtone proizvode, kako i na koji način mi to radimo i kakve rezultate dobivamo. Ovo je bilo jedno prekrasno druženje sa ljudima koji su pokazali veliko gostoprimstvo i simpatije prema našoj zemlji. Zahvaljujemo se također predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije koji su nas pozvali i dali nam mogućnost da steknemo neka nova iskustva. Jednom riječju: Neopisivo!“. Predsjednica Poljoprivredne zadruge „Češnjak“ iz Starih Jankovaca Mara Čuljak, istaknula je: „Značaj nastupa naših proizvođača češnjaka na međunarodnom sajmu u Poznanu prvi je korak prema zahtjevnom europskom tržištu koje traži kvalitetu ali i količinu proizvoda. Kvalitetu već imamo, a zahvaljujući predanosti i upornosti naših zadrugara te poticanju proizvodnje domaćeg češnjaka posebno od stane Vukovarsko-srijemske županije proizvedena količina također je u porastu.

Vrijedni pčelar iz Vinkovaca Goran Ferbežar ugodno se iznenadio potražnjom za svojim medom: „Vidjeli smo da je ponuda meda iz Poljske velika, ali potražnju za našim hrvatskim medom opravdava iznimna kvaliteta. Najviše interesa među posjetiteljima izazvao je med od kestena i šumski med iako smo jako zadovoljni prihvaćenošću lipovog i cvjetnog meda.“ OPG iz Vrbanje Darka Marića može se pohvaliti iznimnom kvalitetom mljevene paprike koju također prepoznaje poljsko tržište: „Naša mljevena paprika prirodnom aromom i bojom daje slavonskim specijalitetima i delicijama izvorni okus. Okusi koje potrošači preferiraju razlikuju se od države do države pa tako i preferencije poljskog tržišta. Potražnja za slavonskom mljevenom paprikom pokazuje da su nam okusi slični i da je naša paprika brzo prihvaćena na poljskom tržištu.

Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije predvođen pročelnikom Andrijom Matićem prepoznao je vrijednost međunarodnog sajma „Okusi regija“ u Poznanu,  te u suradnji s Uredom župana Vukovarsko-srijemske županije i tvrtkom Agro-Klaster pripremio je i organizirao uspješan nastup proizvođača tradicionalnih slavonskih proizvoda. Tvrtku Agro-Klaster na sajmu u poznanu predstavljao je direktor Zdenko Podolar dok je Ured Župana predstavljao viši savjetnik specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.