Festival glumca svojevrsna je inventura hrvatskog kazališta i glumišta, a zahvaljujući toj manifestaciji u našu županiju svake godine dolaze ponajbolji glumci i predstave. „Teško je riječima opisati zašto mi glumci volimo doći ovdje jer kad smo tu onda se ne osjećamo kao kod kuće nego smo mi stvarno došli kući, kod prijatelja. Ta naša rasterećenost i vaša gostoljubivost rađa nešto što je zaista fenomenalno. Uživamo, volimo doći, ali još važnije volimo se svake godine vratiti i dok je god tako Festival će trajati“, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar. Grad domaćin 30. Festivala glumca je Ilok, a predstave se kao i do sada izvode na kazališnim daskama svih pet gradova u županiji. „Često sam u Vukovaru i izuzetna mi je čast zbog zadaće koja mi je dodijeljena. Od 61 naslova izabrati 13 najboljih težak je zadatak jer se radi o kvalitetnim predstavama i nažalost, uvijek netko mora biti zakinut, ali sve je to dio procesa“, rekao je izbornik ovogodišnjeg Festivala glumac Zijad Gračić.

Posebnost Festivala krije se u činjenici da su glumac i njegovo stvaralaštvo u središtu zbivanja, a za vrijeme trajanja Festivala oni se, uz glumu, druže i kroz razna događanja uživaju u ljepotama Slavonije i Srijema. Već tradicionalno, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ugostio je glumce, sudionike i prijatelje Festivala u Vukovaru. „Začetnici ideje o Festivalu glumca u ratnim su vremenima htjeli narodu pokloniti nekoliko dana u kojima neće misliti o ružnim stvarima koje su se događale. Svake godine u našoj se županiji odigraju vrhunske predstave s istim takvim glumcima te izuzetno zainteresiranom i već isprofiliranom publikom. To je ono što nas raduje. Nemamo puno novca ni najbolje uvjete, ali imamo našu slavonsku dušu i gostoprimstvo. Hvala im od srca i nadam se da će ova tradicija potrajati barem još tri puta ovoliko“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Svake godine u Vukovarsko-srijemsku županiju dolaze novi glumci i predstave, mijenja se program, ali organizatori uvijek rado i s otvorenim srcem dočekuju sve sudionike te se trude opravdati „titulu“ dobrih domaćina. „Ovdje nas uvijek dočeka slavonska toplina, posebnost, spontanost, iskrenost i upravo zbog toga nam je Festival glumca drag. Biti domaćinom velika mi je čast, posebno kada se osvrnem i pogledam koji su sve velikani hrvatskog glumišta bili u toj ulozi“, kazao je domaćin Festivala glumac Dragan Despot koji, po prvi puta, dijeli domaćinstvo sa suprugom, glumicom Anjom Šovagović-Despot. „Prvi domaćin Festivala bio je moj otac Fabijan Šovagović i izuzetno sam sretna što se ja ove godine nalazim u toj ulozi. Ovdje se uvijek osjećamo ugodno, jedinstvena je atmosfera te predivni ljudi i kolege glumci. Festival je glumištu donio jednu jako važnu specifičnost, a to je da se u središtu nalazi glumac i on obnaša sve „funkcije“ na Festivalu“, rekla je poslavši poruku mlađim generacijama da svakako trebaju dođi i osjetiti duh Festivala glumca koji je posvećen glumačkom umijeću i virtuoznosti.

Za doprinos te dugogodišnji rad i trud na razvitku i organizaciji Festivala izvršnoj producentici Mariji Filipović uručen je prigodni poklon dok je potpredsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović i ove godine rođendan proslavila u našoj županiji, okružena kolegama i prijateljima.