Sjednica 48. Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održat će se u četvrtak 10. svibnja 2018. u prostorima Hrvatske zajednice županija (Savska 41/XVI, Zagreb) s početkom u 11 sati.

Novi zakoni, ali i njihove aktualne dopune, pokrenuli su nekoliko inicijativa Hrvatske zajednice županija koje će članovi Izvršnog odbora raspraviti s predstavnicima resornih ministarstava. Paket zakona koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo prošle godine donio je niz promjena za naše poljoprivrednike stoga će rasprava o aktualnom Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Zakonu o zaštiti životinja dati uvid u trenutnu situaciju na terenu. Jedna od točaka sjednice je i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na koji je nedavno završeno javno savjetovanje, ali i izazovi s kojima se županije susreću kao osnivači zdravstvenih ustanova. S obzirom na to da je energetska obnova prioritet na razini EU, razgovarat će se i o programu poticane obnove postojećeg stambenog fonda.

Na inicijativu Ureda za udruge RH, a sa željom da sve županije pojedinačno slijede ovaj primjer, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk potpisat će Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.Predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske prezentirat će programsku knjižicu projekta „Županije – prijatelji djece“, a prve županije koje će dobiti ovaj status bit će proglašene 18. svibnja na obilježavanju 15. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice županija.

Izjave za medije predviđene su u 14 sati, nakon potpisivanja Deklaracije.