Prigodnim programom mještani Sotina obilježili su 31. godišnjicu stradanja u Domovinskom ratu, u kojemu je 1991. godine ubijeno 68 stanovnika tog prigradskog naselja grada Vukovara, od kojih se njih 17 i danas vode kao nestali.

Program je započeo komemorativnim skupom  sa čitanjem svih imena mještana, branitelja i civila, koji su život izgubili tijekom velikosrpske agresije.

Nakon minute šutnje, vijence podno spomen-obilježja u središtu mjesta položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, suborci i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te državna, županijska i gradska izaslanstva.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Franjo Orešković, zajedno sa članovima Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije, predvođeni predsjednikom Savjeta Ivicom Nikolićem.

Prigodno je bilo sjećanje na te tužne dane kada su srpske vojne postrojbe, između 14. i 20. listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotina, veći broj hrvatskih mještana nasilno odveli iz njihovih domova, a potom u logor u Negoslavcima, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima.

Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostali Hrvati u mjestu držani su u pritvoru i radnim logorima, zlostavljani i ubijani. Posmrtni ostaci stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda.

Molitvu je izmolio velečasni Marin Putilin, a sveta misa zadušnica služena je u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu.