U kongresnoj dvorani Hotela „Slavonija“ održana je stručna radionica i mini simpozij iz dermatopatologije, u organizaciji Odjela za patologiju i citologiju Opće županijske bolnice Vinkovci i udruge Liga protiv raka Vinkovci.

„Kroz radionice i predavanja sudionici će naučiti kako riješavati dermatopatološke probleme. Država je prepoznala učestalost problema vezanih uz bolesti kože i zbog toga će uskoro krenuti s nacionalnim programom ranog otkrivanja koji se temelji na preciznom prepoznavanju problema i njegovom riješavanju uz pomoć najsuvremenijih metoda“, rekao je patolog i citolog u vinkovačkoj bolnici doktor Ivan Švagelj istaknuvši važnost ovakvih događaja u našoj sredini te zahvalivši Vukovarsko – srijemskoj županiji i Gradu Vinkovcima na pomoći u organizaciji.

Simpozij je namijenjen edukaciji članova Hrvatskog društva patologa i sudskih medicinara Hrvatskog liječničkog zbora kojima će svoja iskustva i znanja prenijeti sveučilišni profesori iz SAD-a – prof.dr.sc. Gregory A. Hosler i prof.dr.sc. Dražen Jukić.

„Dermatopatologija je u SAD-u izuzetno je razvijena, a ovakav događaj u Vinkovcima, na inicijativu doktora Švagelja, velik je korak napretku te znanstvene grane u Hrvatskoj“, pojasnio je doktor i profesor na floridskom sveučilištu Dražen Jukić, inače podrijetlom iz Vinkovaca. Uz pomoć kolege, doktora i profesora na South Western sveučilištu u Dallasu, doktora Gregoryja Hoslera, sudionicima će prenijeti svoja iskustva koja su stjecali kroz teoriju na Međunarodnim sastancima dermatopatologa i kroz rad na složenim slučajevima s teškom dijagnozom. „Ovdje ćemo zapravo prepričati svoja iskustva u dermatopatologiji i što smo sve prošli kroz godine rada. Najvažnije je istaknuti da se radi o vrlo složenim slučajevima koji se mogu riješiti samo uz dodatnu obradu i stručnost liječnika“, istaknuo je doktor Hosler.

Na simpoziju će sudjelovati 65 sudionika, velik broj ako se uzme u obzir da u Hrvatskoj ima ukupno od 100 do 120 patologa, istaknuo je Švagelj.

„S obzirom na to da se simpozij održava u našoj županiji, vjerujem da ćete uz vrhunsku edukaciju te razmjenu mišljenja i iskustava otići iz Vinkovaca puni dojmova, ali i novih saznanja. Drago mi je vidjeti ovako velik broj visokoobrazovanih ljudi u našem gradu, želim vam da se ugodno osjećate u gradu na Bosutu i da vrijeme koje ovdje provedete bude kvalitetno utrošeno“, riječi su pročelnika Ureda župana  Vukovarsko – srijemske županije Marka Dikonića kojima je proglasio Simpozij otvorenim.