U Bilju, na eko gospodarstvu Orlov put, održan je sastanak s Kineskim investitorima koji vide priliku za ulaganje u crnu slavonsku svinju – fajfericu. Na sastanku su sudjelovali uz brojne uzgajivače i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog fakulteta Osijek i mnogi drugi.

Interes kineskih investitora se pojavio zbog toga što je kod njih zrak i cijeli okoliš toliko zagađen da nisu u mogućnosti proizvesti kvalitetno meso kao što je to moguće u našoj regiji. Dolaze iz pokrajine Sečuan koja broji više od 100 milijuna stanovnika tako te to za naše prilike predstavlja ogromno tržište.

Ovo je bio prvi korak u pokretanju moguće potencijalne suradnje u koju su uključeni stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka koji će donijeti potrebni program prehrane i biti podrška potencijalni uzgajivačima. Ukoliko ima zainteresiranih uzgajivača za ovu suradnju neka se jave u županiju kako bi ih spojili s investitorom.

Ispred Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj na sastanku je nazočio voditelj projekta LENA (Lokalno gospodarstvo i očuvanje prirode u Podunavlju), Ivan Domac, a pilot područje Vukovarsko-srijemske županije koja sudjeluje u ovom projektu je upravo uzgoj crne slavonske svinje.