Zagrebački trg bana Jelačića domaćin je sajamske manifestacije “Domaće je domaće” koja je, u organizaciji Udruge branitelja proizvođača “Panonija” u 4 dana Zagrepčanima ponudila proizvode stotinu izlagača iz cijele Hrvatske.

Udruga branitelja proizvođača Panonija okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, a prije nekoliko godina su se udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu.

Osim prehrambenih proizvoda koji s proizvodima “od kulena do pršuta” na središnjem zagrebačkom trgu povezuju razne hrvatske krajeve, sajam predstavlja zaboravljene zanate i rukotvorine.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije sajam je obišao predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar.

Na zagrebačkom sajmu sudjelovalo je 30 izlagača iz naše županije, a među njima i predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonija iz Bošnjaka Pavo Baotić. Sajam je obišla veleposlanica Republike Bugarske u RH Nj.E. gđa TANYA DIMITROVA, kao i supruga pokojnog vukovarskog branitelja Blage Zadre Kata Zadro i brojni posjetitelji.

Sajam je u nedjelju posjetio i ministar branitelja Tomo Medved koji je s izlagačima razgovarao o problemima s kojima se branitelji proizvođači susreću pri uzgoju, proizvodnji, preradi i plasiranju gotovih proizvoda na hrvatsko tržište.

“Obveza mi je da, nakon što od nositelja tih djelatnosti čujem njihove probleme i poteškoće, zajedno s ostalim ministarstvima u Vladi te sa županijama i gradovima pronađemo najoptimalnije modele njihove organizacije i pružimo im potporu tamo gdje eventualno imaju zapreke u svom redovnom radu”, rekao je ministar Medved.

Branitelji proizvođači, kao i članovi njihovih obitelji, u proteklih su pet godina već predstavljali svoje proizvode na sajmovima po Hrvatskoj, a počelo se s Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom županijom.

“Počeli smo sa županijama koje su zapostavljene po pitanju plasmana proizvoda, no s vremenom su nas prepoznali izlagači iz cijele Hrvatske i javila se potreba da se organiziramo i zajedno izađemo na tržište”, rekla je Zorica Gregurić, dopredsjednica Udruge. “To su mala gospodarstva koja se inače ne bi predstavili, no kroz zajednički nastup visoki troškovi prijevoza i noćenja svedeni su na najmanju moguću mjeru”, objasnila je.

Uz prodaju raznih delicija i prikaz njihova spravljanja na tradicionalan način, primjerice slavonskog čobanca, kotlovine i ‘poderanih gaća’, na Trgu su se predstavili tradicionalni zanati, rukotvorine, zlatovezi i šlinge, kao i tradicionalne reklje odnosno špenzle.