Nakon što su u kolovozu dodijeljeni ugovori poduzetnicima koji su pravo na potporu ostvarili u prvom krugu Javnog poziva za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje poslovanja gospodarskih subjekata na području Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, ukupne vrijednosti gotovo 200 tisuća eura, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru dodijeljeni su ugovori i za one koji su potporu ostvarili u drugom krugu.

Za drugi krug Javnog poziva osigurano je ukupno 130.465,73 eura, a potpora Županije iznosila je do 70% opravdanih troškova izvršenog ulaganja. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je 700,00 €, a najveći 7.000,00 €. „Ciljana skupina su gospodarstvenici, mikro i mali poduzetnici,  izuzev onih koji se bave poljoprivrednom djelatnosti, a dobivena sredstva moraju opravdati tijekom godine kako bi mogli sudjelovati na budućim natječajima i projektima. Vjerujemo da će im ova pomoć koja pokriva mnoga područja rada biti iznimno korisna te da će utjecati na povećanje proizvodnje i broja zaposlenih“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako je upravo razvoj mikro i malog poduzetništva ključni dio izlaska iz gospodarske krize u kojoj se trenutno kao županija nalazimo. Rezultati su vidljivi, broj gospodarstvenika, prihodi i izvoz rastu iz godine u godinu, a mjesta za poboljšanjem dinamike i brzine razvoja uvijek ima.

Pravo na potporu imali su poduzetnici, obrti te ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva sa sjedištem na području Vukovarsko-srijemske županije, poduzetničke potporne institucije, udruge inovatora, inovatori te udruge koje u svom djelokrugu posla potiču i doprinose razvoju gospodarstva naše županije.

Ukupno je pristigao 151 zahtjev, od kojih je 139 pravovremenih te 108 administrativno ispravnih. Nakon postupka bodovanja koje je provelo Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele sredstava na temelju Javnog poziva te sukladno proračunskim sredstvima, 53 prijavitelja potpisalo je ugovore o dodjeli financijske potpore. „Dobili smo potporu u iznosu od 3.500 eura za kupnju građevinskih strojeva i alata koji su nam potrebni za uspješno poslovanje u sljedećoj godini. Znače nam ovakve potpore jer sve što ne morate sami financirati uvijek dobro dođe kao olakšanje za budžet firme“, rekao je Josip Rakinac u ime građevinske tvrtke Dunav gradnja d.o.o. iz Vukovara koja posluje dvije godine i broji 15 stalno zaposlenih radnika.

Potporu Županije vinkovačka tvrtka EL-TEL-FRIZ koja ima 34 zaposlenika iskoristit će za kupnju tzv. nabijača zemlje, stroja kojeg koriste za završne radove iskopa pri uređenju staza. „Dobili smo potporu Županije u iznosu od 2.500 eura, a tim ćemo iznosom podmiriti polovinu cijene novog stroja koji ćemo kupiti. Ovakve nam potpore uvelike olakšavaju poslovanje jer je u zadnje vrijeme sve poskupilo i zbog toga čak i „malo“ ulaganje moramo planirati mjesecima unaprijed. Kad vas netko potakne s 30-50% troškova same investicije, naravno da je puno lakše“, rekao je vlasnik zajedničkog obrta za elektroinstalaterske i građevinske djelatnosti Josip Karačić.

Prihvatljive aktivnosti, odnosno troškovi bili su: nabava novih alata, strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja te instrumenata, izgradnja, dogradnja, adaptacija vlastitog poslovnog/proizvodnog prostora, kupnja novog uredskog/poslovnog namještaja, kupnja najam/zakup štanda ili sajamske kućice, nabava računalnih programa, troškovi licenciranja, izrada i nadogradnja web stranica, istraživanje tržišta, kreiranje brenda, dizajniranje proizvoda, izrada promotivnih materijala i ostalih marketinških aktivnosti, razvoj prototipova i novih proizvoda, poticanje razvoja inovativnih rješenja u poslovanju, troškovi zaštite i upravljanja intelektualnim vlasništvom, troškovi uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom i (re)certificiranje sukladnosti vlastitih proizvoda prema hrvatskim i europskim normama te smjernicama, edukativne aktivnosti, troškovi vezani uz najam prostora i drugi neposredni troškovi vezani uz prostor za održavanje edukacije, troškovi predavača i polaganja stručnih i majstorskih ispita te kotizacija za sudjelovanje na pojedinim radionicama, seminarima, konferencijama i slično.