Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci organizirala je završnu konferenciju projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, faze I i II u danas otvorenom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti. Projekt je to koji za cilj ima osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih i odraslih te cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, te javnim i civilnim sektorom.

„Izuzetno sam ponosna i sretna što smo unatoč svim nedaćama koje su nas pogodile ipak uspjeli u ovako kratkom vremenu otvoriti naš Regionalni centar kompetentnosti, mjesto kojim se itekako možemo pohvaliti. Unatoč svemu, danas nikako ne mogu sakriti oduševljenje svim postignutim. Po nekim mojim zabilješkama ovu sam parcelu tijekom cijelog procesa posjetila više od 300 puta, ali sve se isplatilo i nije mi žao uloženog vremena i truda“, rekla je ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole Ružica Zucić napomenuvši kako su naišli na brojna pitanja okoline na samom početku projekta, ali oni su uvijek bili optimistični jer, kako ističe, bila je ovo prilika pokazati da mogu napraviti nešto po čemu će istok Hrvatske biti prepoznatljiv i gdje će ljudi iz drugih krajeva Hrvatske poželjeti doći i obrazovati se. Uz to, činjenica da će na ovaj način svojim učenicima, ali i svima ostalima, omogućiti bolje uvjete rada, izvođenja praktične nastave i vježbi bila je dodatan vjetar u leđa.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju, partneri na projektu su Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Srednja škola Ilok, Obrtničko-industrijska škola Županja, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Vinka Plus d.o.o. Ukupna mu je vrijednost gotovo 36 milijuna kuna, a financiran je u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Temeljna misija Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci je kroz provedbu projekata unaprijediti obrazovne programe, a uz najmoderniju opremu i digitalnu tehnologiju svojim će učenicima i polaznicima pružiti znanja i vještine kako bi zavoljeli ono što rade i u tome bili najbolji.

„Regionalni centar kompetentnosti projekt je koji je išao polako, a u završnici smo imali velikih problema, od pandemije koronavirusa, velikih promjena na tržištu, ogromnog rasta cijena pa do promjene izvođača. Unatoč tome, sve smo uspjeli odraditi na vrijeme i dobili smo respektabilan objekt kroz koji će proći puno ljudi, a cilj nam je povećati stručnost i spremnost učenika koji će se u budućnosti baviti važnim pitanjima za razvoj poljoprivrede na našem području i svega što je uz tu gospodarsku granu povezano“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako vjeruje da će izgradnjom Centra porasti i zainteresiranost za bavljenje poljoprivredom jer smo dosad na cijelu priču gledali kroz primarno proizvodnju, a s RCK-om ulazimo u druge faze i stvaranje dodane vrijednosti.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su prvotni planovi, opisan put te prikazani ispunjeni ciljevi, a sam prostor prije službenoj otvorenja blagoslovio je župnik vinkovačke župe sv. Vinka Pallottija p. Ilija Sudar.