U organizaciji Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Agencije za odgoj i obrazovanje, u hotelu Admiral u Vinkovcima započeo je 16. državni stručni skup na temu Oklopništvo hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

„Danas smo na državnom stručnom skupu za nastavnice i nastavnike povijesti s temom Oklopništvo hrvatskih snaga u Domovinskom ratu o kojemu govorimo praktično od stvaranja do kraja rata, obuhvaćamo i područje Hrvatske te Bosne i Hercegovine jer to je bilo jedinstveno ratište i ne možemo ga dijeliti”

uvodno je rekao ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor dodavši kako je iznimno važno za nastavnike doći na ovakve skupove i čuti od sudionika rata pravu istinu.

Svoje znanje i iskustvo danas su došli podijeliti pripadnici svih gardijskih i lokalnih postrojbi Hrvatske vojske koji će svoju emociju prenijeti nastavnicima kako bi ju oni mogli prenijeti dalje na učenike.

„Nama je jako važno da upravo oni prenesu ta svoja sjećanja, od samih početaka kada su dobili tenkove i što je to značilo za moral postrojbe i za moral uopće na bojištu, o tome kako se osjećao onaj čovjek koji je ulazio u tenk, kako je djelovao iz tog tenka i što je značila uporaba oklopa za tijek rata”

istaknuo je Nazor.

Podršku skupu iskazao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„Drago mi je što se nedavna hrvatska povijest stalno obrađuje i nadopunjava, a na danas otvorenom skupu za nastavnike povijesti predavat će respektabilni heroji novog doba hrvatske države koji će iz prve ruke ispričati svoju priču. Kako se kod nas kaže: povijest pišu pobjednici, dodao bih da je oni samo ne pišu, već je i predaju na buduće generacije. Naša povijest je pobjednička, mi je kao takvu moramo prenositi i ne smijemo dopustiti da se iskrivljuje nepotpunim i lažnim informacijama. Svim sudionicima želim da iz naše županije ponesu dobre emocije i informacije te da nas ubrzo opet posjete“

rekao je župan Dekanić.

Skup će se održavati danas i sutra, u našoj te Osječko-baranjskoj županiji, a svečanost otvorenja skupa uveličale su izvedbe profesorica Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.