U nastupni posjet Vukovarsko – srijemskoj županiji došla je veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Jelena Milić, koja je s vukovarsko – srijemskim županom Damirom Dekanićem razgovarala o područjima moguće suradnje i poboljšanju postojeće, ali i o poteškoćama u komunikaciji između Republike Hrvatske i Republike Srbije, s ciljem potpune  normalizacije odnosa. Kako bi pronašli prave puteve suradnje, istaknuli su prioritete. „Prvi od prioriteta svakako je rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba i rješavanje ratnih zločina“, rekao je župan, a važnost navedene teme potvrdila je i veleposlanica obećavši maksimalnu suradnju upravo u tom području.

Osim toga, bilo je govora i o suradnji u gospodarstvu, kulturi i sportu, ali i o uključivanju poduzetnika u zajedničke projekte koji potencijalno vode do otvaranja mogućnosti zapošljavanja ljudi na području obje države. „Vukovarsko – srijemska županija već dugo radi na uspostavljanju čvrste suradnje s hrvatskom zajednicom u Republici Srbiji i Vojvodini, ali isto tako radimo na tome da srpska zajednica u Hrvatskoj ima suradnju s državnim tijelima u Republici Srbiji. Drugim riječima, idemo prema ujednačavanju prava koje imaju zajednice s jedne i druge strane i njihovoj što većoj povezanosti i suradnji“, dodao je župan istaknuvši kako je na sastanku prisustvovao zamjenik župana Srđan Jeremić koji se vrlo pozitivno izjasnio po pitanju položaja Srba u Vukovarsko – srijemskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o temi dvojezičnosti u Vukovaru. „Moje mišljenje je da možemo o tome pričati, ali da vrijeme svakako nije sazrelo za takvu situaciju upravo zbog specifičnosti odnosa i neriješenih stvari na koje sam se ranije osvrnuo“, kazao je župan dotaknuvši se i događaja s granice koji je nedavno proživio. „Veleposlanica je izrazila žaljenje zbog tog događaja. Očekuje i nada se da je to bio izdvojen slučaj koji nije plod neke strategije te je osobno rekla kako će se založiti da se slične stvari ne ponove“, zaključio je Dekanić.