Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s voditeljicom Službe za ratarstvo i agroekologiju Sanjom Krnić Bastać posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju, pri čemu je u nazočnosti vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla, te načelnika Općine Drenovci Josipa Nasurovića upoznata sa aktualnim temama na području Vukovarsko-srijemske županije.

Jedna od tema koja je izazvala brojne polemike na području Općine Drenovci i Općine Vrbanja, te Općine Štitar jest novo izrađena Studija ,,Određivanje područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima” gdje su navedena mjesta Vukovarsko-srijemske županije Vrbanja, Drenovci i Štitar prema rezultatima Studije ispali iz kategorije Područje sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) u kojem su se dosada nalazili zbog izrazito teško-propusnog tipa tla. Ministrica je objasnila razloge pooštravanja kriterija odabira područja u navedenu kategoriju, sukladno regulativama EU no zaključeno je da će se svakako pristupiti ažuriranju navedene Studije.

Nadalje, u kratkom posjetu ministrica Vučković dobila je i kratki pregled stanja o trenutačnim projektima na navedenom području koji su od strateške važnosti za županiju kao što su Sustavi javnog navodnjavanja financirani iz Programa ruralnog razvoja, Mjera 4.1.1 koji su u fazi ishođenja uporabne dozvole, međutim tromost u isplati sredstava putem tijela nadležnog za provedbu APPRR-a uzrokuje veliko financijsko opterećenje proračunu županije. Osim navedenog, ministrica je izrazila pohvalu za osnivanje Proizvođačkih organizacija na području županije u sklopu projekta Agrotehnološki centar u Cerni, te PO CROVita kojoj Županija financira izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju hladnjače (Logističko-distributivni centar) za jabuke.

Osim navedenih tema, vrlo važna je bila i aktualna tema ukidanja Zakona obrane od tuče te budući mehanizmi zaštite poljoprivrednika kako za navedenu nepogodu tako i ostale sve više prisutne prirodne nepogode na našem području. Također, bilo je i govora o izmjenama Zakona o lovstvu prema kojem su oduzeta značajna financijska sredstva županijama, jer se promijenio omjer raspodjele sa 60-40 % u korist županija na 80-20% u korist središnje države. Ministrica je izrazila spremnost na suradnju u trenutačnim ali i budućim projektima, te pozvala na aktivno uključivanje svih relevantnih dionika u davanje prijedloga prilikom donošenja novih nadopuna i/ili izmjena zakona putem eSavjetovanja.

Uz župana Dekanića, ispred Vukovarsko-srijemske županije radnome sastanku nazočila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.