U HGK Županijskoj komori Vukovar održan je radni sastanak na temu „Izazovi i problem radne snage“. Prisutnima se uvodno obratio Josip Takač koji je prezentirao statističke podatke o broju upisanih učenika na području županije. Uz primjetan pad broja upisanih učenika u osnovne, ali i srednje škole primijećen je trend usporavanja pada broja učenika u posljednje tri godine.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su gospodarstvenici, ravnatelji strukovnih škola i izlagači po navedenim temama kao glavne probleme povezane s nedostatkom radne snage prepoznali depopulaciju koja je ponajviše izražena na području istočne Hrvatske, nedovoljno razvijenu natalitetnu politiku na državnoj razini, neusklađenost postojećih obrazovnih kurikuluma te kvota za upis u srednje škole s potrebama gospodarstva, mentalitet stanovništva koji na strukovno obrazovanje gleda kao na manje vrijedna zanimanja.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar predstavila je statističke podatke o broju nezaposlenih u proteklih deset godina. Iz podataka se vidi kako je trend smanjenja nezaposlenosti počeo 2015. i s 30tak posto spustio se na 12 posto koliko je iznosi na kraju 2022. Istovremeno se potreba za radnicima povećala od 2015. izuzevši razdoblje početka pandemije te je trenutna potreba za radnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji povećana za 220 posto u odnosu na potrebe prije deset godina.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sastanku je prisustvovala zamjenica pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Hilda Baumschabel.