Radionica „Leader i mogućnosti Programa ruralnog razvoja u periodu 2014. – 2020.“  polemizirala i utvrđivala preporuke poboljšanja kriterija i postupaka za uspješnije kandidiranje na mjeru 6. Programa ruralnoga razvoja rh 2014. -2020., za podmjere 6.1. i 6.3.

Mreže za ruralni razvoj Hrvatske, kojoj je pored LAG-ova i nekih udruga s područja naša županije član i sama županija Vukovarsko-srijemska, u suradnji sa Mrežom za održivi razvoj Hrvatske na izletištu Ključić brdo, Kravarsko u blizini  Velike Gorice organizirala je radionicu tematski naslovljenu „Leader i mogućnosti Programa ruralnog razvoja u periodu 2014. – 2020.“  

U ime naše županije, ali i kao predstavnik spomenute mreže pročelnik Andrija Matić je pripremio prezentaciju kojom je želio izvijestiti sudionike radionice, ali i polemizirati s LAG-ovima i drugim nositeljima lokalnih razvojnih inicijativa o postignućima Natječaja za Podmjere 6.1. i 6.3., a sve kako bi spoznali dvojbenu uspješnost mladih nositelja PG i malih PG, te predložili poželjna postupanja.

Kako su vrlo sadržajnoj radionici sudionici bili predstavnici brojnih LAG-ova , ali i zaposlenici Ministarstva poljoprivrede te nezavisni stručnjaci za očekivati je da će po raspoloženju sudionika prihvatljivo zaključno promišljanje pobuditi interes ne samo donositelja nego i provoditelja poljoprivredne politike te ga stoga na kraju ovoga izvješća dajemo u cijelosti.

Za uspješnije korištenje EU potpora za mlade nositelje PG i mala PG potrebno je:

  1. Učiniti sve (sve politike i sve strategije) kako bi povećali broj mladih nositelja OPG-a bar na 20%.
  2. Urediti postupke preuzimanja PG-a i suodnos HZZ i člana OPG ili člana samo obitelji ako nije član OPG-a.
  3. Izmijeniti kriterije u mjerama 6.1. i 6.3.u smislu „olabavljenja“ kriterija
  4. Omogućiti mladim nositeljima i malim PG darivanje neobrađenoga i zapuštenoga državnoga poljoprivrednoga zemljišta.
  5. Stalno jačati kapacitete, provoditi edukacije te osposobljavanje mladih nositelja i malih PG.
  6. Lokalne razvojne inicijative i Programe državnih potpora na razini JLS i JRS ciljati prema mladim nositeljima PG i malim PG.
  7. Službe u poljoprivredi (a posebno PSS i HPA) zadužiti za veće zauzeće u smislu potpore mladim i malim PG.