U dvorcu Eltz obilježeno je 75 godina od otvaranja prvog stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada, a akt o utemeljenju donacijom dr. Antuna Bauera donesen je 1946. „U tom su razdoblju Gradski muzej i svi njegovi djelatnici prošli mnogo toga, od samog osnivanja, preko ratnih razaranja i progonstva, povratka i obnove pa sve do otvaranja stalnih postava i rada u obnovljenom dvorcu. Na stotine pojedinaca dali su svoj doprinos u svim navedenim fazama i zahvaljujući njima danas imamo Muzej čiji stalni postav, sa svojim zbirkama, pokriva razdoblje od osam tisuća godina“, prigodno se obratio zamjenik župana Franjo Orešković.  

Uz ranije spomenutog osnivača dr. Antuna Bauera, među značajnijim ljudima vukovarskog gradskog muzeja bili su ravnatelji Ante Brlić, Vlado Horvat, Antun Dom, Zdenka Buljan, kao i voditelji Zbirke Bauer Zdravko Dvojković te Stjepan Petrović, muzealac i branitelj, zarobljen u Domovinskom ratu i pogubljen na Ovčari. Veliku ulogu u cijelom procesu imala je i ravnateljica Ružica Marić koja nakon 44 godine provedene u vukovarskom muzeju odlazi u više nego zasluženu mirovinu. „Hvala Vam što ste cijeli radni vijek utkali u rad ove institucije i svojim radom, trudom i ljubavlju razvijali kulturni život u našem Vukovaru“, ravnateljici se zahvalio zamjenik župana poželjevši njezinim nasljednicima jednako uspješan nastavak rada, uz manje teških, a više radosnih razdoblja.

„Velika je ovo godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe“, rekla je ravnateljica osvrnuvši se, kroz predstavljanje multimedijalne izložbe „Prvih 75 godina Gradskog muzeja Vukovar – ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara“, na razdoblje koje je iza njih. Svoj će profesionalni put nastaviti na mjestu savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru jer se takav dragulj, istaknuo je gradonačelnik Penava, ne može samo tako pustiti u mirovinu. Na njeno mjesto ravnateljice doći će Ana Filipović koja se svojoj prethodnici zahvalila na svemu što je dosad učinila, ali i istaknula koliko je teško naslijediti takvu osobu koja je, ističu, postala simbol vukovarskog muzeja.

Svečanosti su prisustvovali ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Muzejske udruge Istočne Hrvatske Marina Vinaj, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava te voditeljica Odsjeka za turizam Vukovarsko – srijemske županije Ana Lovrenščak.  Svečani program obogatili su nastupi prvaka Hrvatskog narodnog kazališta Osijek Ladislava Vrgoča, Plesnog ansambla Odjela suvremenog plesa Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara te Tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav“ Vukovar.