U organizaciji Doma zdravlja Županja, Opće županijske bolnice Vinkovci i Lige protiv raka Vinkovci u dvorani pastoralnog centra župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja Županja, pod visokim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županje, održan je 1. Simpozij na temu „Pedijatrijska radiologija“.

Radiologija je jedna od zasigurno najpopularnijih medicinskih specijalnosti, širokog raspona užih specijalnosti koja zadiru u gotovo sva druga područja medicine. Moderna medicina nezamisliva je bez radiologije, a kvaliteta zdravstvene skrbi kao i ishodi liječenja uvelike ovise o dostupnosti, kvaliteti i razini radiološke djelatnosti. Radiologija mora odgovoriti na brojne izazove poput razvoja umjetne inteligencije, sigurnosti primjene ionizirajućeg zračenja i kontrastnih sredstava, strmog rasta broja radioloških pretraga uz istovremeni manjak radiologa i radioloških djelatnika te sve veće potrebe za multidisciplinarnim pristupom liječenju. Iz pedijatrijske radiologije još uvijek ne postoji subspecijalizacija, te je simpozij prilika za razmjenu iskustva i obradu tema iz područja pedijatrijske radiologije, ali i rasprave o potrebi i načinu prilagodbe novim konceptima koje nameće razvoj radiološke djelatnosti.

Simpozij je okupio više od 70 stručnjaka iz radiologije, a uz druge eminentne predavače, događaju je nazočio i ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb prof.dr.sc. Goran Roić i dr.sc. Ana Tripalo Batoš, također iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U ime Vukovarsko-srijemske županije nazočne je pozdravio i obratio se prigodnim riječima pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović.