Agroklaster Vukovarsko-srijemske županije i Općina Tovarnik, u suradnji s Udrugom Breskorka, Klasterom proizvođača voća i voćnih proizvoda, Klasterom lubenica i povrća te uz potporu Županije, povodom Svjetskog dana jabuka u pješačkoj zoni u Vinkovcima organizirali su prezentaciju domaćih proizvoda pod nazivom „Naša jabuka i bundeva su zdrave”.

Prije nekoliko godina počeli su obilježavati Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuka, odnosno sve one dane koji su povezani uz proizvodnju OPG-ova s ovog područja. „Htjeli smo pokazati što to naši voćari, koji su u teškoj situaciji, rade i kako se snalaze te želimo promovirati manifestacije kao što je, konkretno, Tovarnički festival”, o samoj ideji govorio je direktor Agroklastera Zdenko Podolar. Svi koji su se od 10 do 13 sati našli u centru grada Vinkovaca imali su priliku degustirati, ali i kupiti domaće proizvode, a osnovnoškolci su ovu priliku iskoristili za kratku i zdravu okrjepu pod velikim odmorom.

„Županijski Agroklaster već duži niz godina pokušava, a u zadnje vrijeme itekako uspijeva, okupiti naše proizvođače, prezentirati njihove proizvode, otvoriti im tržište i potaknuti proizvodnju. Uz to, ovakvim događajima svi zajedno promoviramo i zdravu prehranu, u ovom slučaju zdravu, domaće uzgojenu jabuku i bundevu, te učimo one najmanje konzumirati zdrave proizvode. Smatram da takva hrana ima svoje tržište i svoje proizvođače na našem području, a povećanjem proizvodnih kapaciteta te stimuliranjem otvaranja proizvodnih pogona za preradu može postati pokretač razvoja naše županije“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je uz pomoć načelnika Općine Tovarnik Anđelka Dobročinca zarezao trećeplasiranu bundevu na ovogodišnjem Tovarničkom festivalu, tešku 402 kg, koju su kasnije podijelili građani.