Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima za 2023. godinu održano je u Zagrebu, a u Vukovarsko-srijemsku županiju stigla je bronca i to za projekt Sustava javnog navodnjavanja Ervenica.

Sustav navodnjavanja Ervenica jedan je od četiri sustava navodnjavanja u našoj županiji koji zajedno pokrivaju površinu oko 2.600 ha te osiguravaju poljoprivrednicima pristup vode tijekom cijele godine, naročito kada su pojave prirodnih nepogoda kao što je suša trend koji nas prati svake godine. Navedeni sustavi financirani su iz EU fondova putem Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., čija vrijednost ukupno iznosi oko 200 milijuna kuna.

Na dodjeli priznanja premijer Andrej Plenković naglasio je kako će se i u sljedećem razdoblju iz EU fondova ciljati na demografsku revitalizaciju, obnovljive izvore energije, digitalizaciju te obrazovanje, predškolsko i školsko, za što je već osigurano  2,5 milijarde eura. I ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić  potvrdio je značaj povlačenja EU novca iz fondova za sve  lokalne i regionalne jedinice, u prethodnom razdoblju te i u ovom novom. Pri odabiru najboljih EU projekata, vodi se uvijek time koliko je projekt koristan za zajednicu, odnosno, koliko je ‘zaživio’, a ne toliko koliko je novca povučeno.

Nagradu je u ime Vukovarsko-srijemske županije preuzela pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.