Danas je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana svečana dodjela nagrada u sklopu izbora za najbolji EU projekt. Organizatori natječaja su Hrvatska zajednica županija s Hanza Mediom, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portal Župan.hr. Cilj ovog natječaja je povećati razinu osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanje brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Projekte su na natječaj prijavljivale županije i razvojne agencije koje su u istima sudjelovali kao nositelj ili partner na projektu. Uvjet natječaja bio je taj da se na natječaj mogu prijaviti projekti koji su provedeni ili završeni 2018. ili 2019. godine i to u sljedećim kategorijama: doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljivala u kategoriji glasova čitatelja Jutarnjeg lista.

Vukovarsko-srijemska županija predstavila se s projektom „Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti“ u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama te osvojila 2. mjesto.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije nosila je ulogu projektnog partnera, a projekt je trajao dvije i pol godine  u vremenskom periodu od 1. siječnja 2017. godine do 30. lipnja 2019. godine. Osvojeno 2. mjesto predstavlja priznanje cijelom timu, koji je sudjelovao u pripremi i provedbi projekta koji je vrijedan više od 14 milijuna kuna, a obuhvaća 18 partnera iz 10 podunavskih zemalja.

Cilj projekta „Made in Danube“ bio je poboljšati uvjete za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u području bio ekonomije, temeljene na inovacijama, kako bi se inovativne ideje transformirale u proizvode i usluge, na način da lokalni znanstveni rezultati budu dostupni na transnacionalnoj razini, kako bi se ostvario dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji. U okviru projekta su izrađena 3 Lokalna akcijska plana: Lokalni akcijski plan za pametnu poljoprivredu (Slovačka), Lokalni akcijski plan za bioenergiju (Srbija) i Lokalni akcijski plan za održivo šumarstvo (Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska). Ostvareno je više od predviđenih 15 inovacijskih partnerstava između tvrtki i znanstveno-istraživačkih instituta i preko 40 sporazuma o suradnji između tvrtki u navedenim sektorima.

Titulu najboljeg EU projekta prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista osvojio je projekt Sisačko-moslavačke županije pod nazivom “Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska”.

Na svečanoj dodjeli nazočila je voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Vedrana Džoić.