Od ovog tjedna započela je distribucija prehrambenih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Vukovarsko-srijemske županije na područje Dalmacije. Kao što je ranije i dogovoreno, na sastancima između predstavnika tvrtke Agro-klaster d.o.o., kao distributera proizvoda OPG-a Vukovarsko – srijemske županije s direktorom distribucijsko-prodajne tvrtka Apfel d.o.o. Makarska, Mijom Pašalićem, navedena tvrtka je u svojoj veleprodaji otvorio „Slavonski kutak“ te se u prodaji nalaze proizvodi kao što su: suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, sokova, orašasti plodovi (orah i lješnjak), bučino ulje, a u budućnosti se u distribuciju očekuje uvrštavanje i ostalih poljoprivrednih proizvoda OPG-ova s područja najistočnije županije.

Kako je istaknuo direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, riječ je o najvećem distributeru prema hotelijerima, ugostiteljima i trgovcima od Splita do Makarske, s čak 250 milijuna kuna godišnjeg prometa u veleprodaji.
– „Napravili smo veliki iskorak, otvorili smo puno vrata, otvaramo ih i dalje. U početku smo distribuirali nekoliko proizvoda a interes nam je da to budu velike količine i da idu prema velikim sustavima, jer samo tako može biti isplativo i dobiti dodanu vrijednost“ – objasnio je Podolar. Ističe kako su imali ozbiljnih upita za određene proizvode i da se tu trebaju napraviti dugoročni ugovori, ali problem je što trenutačno nisu u mogućnosti ponuditi velike količine. Stoga je, napominje, bitno osigurati sirovinsku bazu i količinski podići proizvodnju.

– Distribucija i troškovi prijevoza jako su velika stavka. Postoje dvije mogućnosti:  povezati se s distributerima, što je uvijek jedna ruka više u lancu prodaje i malo poskupljuje cijelu priču ili napraviti vlastite logističke centre na prodajnom području na moru. Ideja postoji, ali osnovni je preduvjet osigurati proizvođačku bazu, ljude koji žele raditi na duge staze i proizvodnju određenih količina proizvoda kako bi to bilo isplativo. U Agro-klasteru stoga razmišljamo i o organizaciji vlastite proizvodnje jer, kako se kaže: “ako želiš imati ozbiljan ugovor, moraš imati i garanciju da ćeš taj ugovor i ispoštovati”.

Stoga je osnovano šest specijaliziranih klastera, a cilj je udruživanja proizvođača povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija u proizvodnji te jačanje pojedinačne i ukupne konkurentnosti. Takav način udruživanja ima brojne prednosti koje bi, kada se sve posloži, proizvođačima trebale omogućiti sigurniju i bolju budućnost.

Kako bi pomogli u poljoprivrednoj proizvodnji, Agro-klaster svojim članovima daje poticaj u prijenosu znanja i tehnologije kao i pronalaženju tržišta i brendiranja pojedinih autohtonih proizvoda. Tako je Udruga Klaster proizvođača lubenica VSŽ-a ovih dana uspješno ostvarila kupnju stroja za skidanje tzv. mulch folije koji će proizvođačima olakšati obavljanje radova u završnoj fazi proizvodnje lubenica na način da u jednom prohodu skuplja i podiže foliju kao i sustav navodnjavanja ”kap po kap” nakon berbe uroda lubenice. Kupnja stroja, vrijednog 36.375 kuna sufinancirana je preko Javnog poziva.