Od Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru do masovne grobnice na Ovčari u 15. mimohodu pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ hodalo je više stotina građana, uglavnom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na Memorijalnom groblju prvo je održan prigodni program na kojem je govorila predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj, te naglasila kako je cilj spojiti dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskoga rata.

Dodala je kako i dan danas traže najmilije članove obitelji, te se upitala kako oprostiti onima koji oprost ne traže, ne kaju se za počinjene zločine, nisu procesuirani i ne žele reći gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, a ključne informacije o nestalima znaju pojedini koji su u Srbiji, kao i oni koji žive u Vukovaru.

U mimohodu je sudjelovao i ministar obrane dr. sc. Mario Banožić, koji je rekao da će Hrvatska nastaviti potragu za nestalima sve dok ne budu svi pronađeni, zatim su sudjelovali saborski zastupnici Marijana Balić i Nikola Mažar te izaslanici državnih institucija, predstavnici Grada Vukovara, kao i druga izaslanstva.

Programu na Memorijalnom groblju nazočili su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem.

Kod Spomen obilježja masovne grobnice Ovčara položeni su vijenci te je održan prigodan program i molitva pod nazivom “Ovčara – vječna rana”. Vijence su položila gore navedena izaslanstva kako i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, članovi Hrvatskog generalskog zbora, predstavnici Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar, Grada Vukovara, 204. Vukovarske brigade, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Grada Zagreba te izaslanstvo naselja Škabrnje, iz zadarskog zaleđa, koje je također stradalo u Domovinskom ratu.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Orešković, sa izaslanstvom.

Na Ovčari pročitana su imena ubijenih ranjenika, civila i medicinskog osoblja vukovarske bolnice koji su 20. studenoga odvedeni autobusima prvo u hangaru na Ovčaru te su mučki  i ubijeni na mjestu masovne grobnice. Tijekom rujna i listopada 1996.  godine na tom mjesto ekshumirano je 200 osoba, koje su ubijene u dobi od 16 do 77 godina. Identificirane su 192 osobe, dok je još 8 osoba neidentificirano. Oko 60 osoba ubijenih na Ovčari se još smatra nestalima, ali je njihova sudbina izvjesna.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. završio je svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.