S današnjim danom proglašena je prirodna (elementarna) nepogoda za područje općine Bošnjaci i grada Županje.

“Prema Zakonu o ublažavanju i upravljanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećenici u roku od 8 dana, počevši s danom proglašenja prirodne nepogode, trebaju prijaviti svoje štete bilo na pokretnini odnosno nepokretnini, poljoprivrednim, gospodarskim objektima i građevinama u jedinici lokalne samouprave u kojima se dogodila prirodna nepogoda”

pojasnila je pročelnica UO za poljoprivredu Magdalena Parat.

Nakon isteka roka od 8 dana, gradska, odnosno općinska povjerenstva potvrđuju prvu procjenu šteta u Registar šteta, a nakon toga uslijedit će daljnja procedura koja se odnosi na županijska povjerenstva, u konačnici i državna povjerenstva ispred Ministarstva financija.

„Još je uvijek teško govoriti o prvim procjenama šteta, budući da su stradali građevinski objekti i poljoprivredne kulture. Jedino pozitivno u cijeloj priči je što su jesenske kulture, pšenica i ječam, skinute s polja, no stradale su proljetne kulture – suncokret, soja, uljana repica koje su na području općine Bošnjaci u 100%-tnoj šteti. Vrlo je teško govoriti o ukupnoj šteti u poljoprivredi“

rekla je Parat.

Od nezapamćene tuče promjera dva centimetra stradalo je 1100 obiteljskih kuća, a šteta će stajati više milijuna eura.

„Svaka kuća je oštećena. Mi ćemo učiniti sve da se saniraju stambeni objekti i život što prije vrati u normalu, kako na području općine Bošnjaci tako i grada Županje“

najavila je pročelnica.

Nadoknada šteta bit će izvršena putem Registra šteta.

„Isplaćuje se iz državne rezerve i Vlade RH koja je iskazala pomoć svima koji su pogođeni tučom. Dobili smo preliminarnu najavu da će sredstva biti osigurana u državnom proračunu za sanaciju stambenih objekata. Sve je u proceduralnim koracima kako bi se sredstva dodijelila oštećenicima”

pojasnila je resorna pročelnica dodavši kako prva procjena šteta na stambenim objektima u Bošnjacima iznosi tri milijuna eura. Procjene iz Županje se još čekaju, a nakon dobivenih podataka poslat će se zahtjev prema Vladi RH za dodjelom sredstava.

„Još uvijek ne postoje podaci o broju uništenih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, no štete u poljoprivredi su itekako velike. Za kukuruz vjerujemo da će se prvi oporaviti, s obzirom na zrno, soja izgleda jako loše. Štete u općini Bošnjaci su po prvi put „zadovoljile“ sve tri osnove za proglašenje prirodne nepogode – smanjeni urod, uništena imovina, smanjeni prihod, izravne štete su veće od 20% u odnosu na izvorni prihod jedinica lokalne samouprave. Ovo je prva situacija koja se dogodila da su sve tri osnove zapravo „zadovoljene“ za proglašenje prirodne nepogode. Grad Županja je zatražio proglašenje prirodne nepogode isključivo na imovini. Izlaskom na teren, štete su od 80 do 100 posto“

rekla je pročelnica još jednom apeliravši na sve poljoprivrednika da osiguraju svoje usjeve, pa i stambene objekte, jer gledajući prošlu pa i ovu godinu, može se očekivati da će vremenskih neprilika biti sve više.