Na temelju prethodno provedenog Javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju poslovnih udjela u trgovačkom društvu GEOTERMALNI IZVORI d.o.o., Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda prodali su po 45% udjela u tvrtki, a današnjim potpisivanjem ugovora cijeli je proces priveden kraju.

„Tvrtka Enna Geo kroz svoju tvrtku kćer već je prisutna kao investitor u općini Babina Greda, a kako se istražna polja Babina Greda 1 i Babina Greda 2 nalaze na jednom geotermalnom ležištu koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu, naša odluka da uđemo u društvo Geotermalni izvori logična je i s tehničkog i s ekonomskog aspekta”

rekla je nakon potpisivanja ugovora direktorica tvrtke Enna Geo i tvrtki kćeri unutar Enna Geo Ivana Ivančić dodavši kako je plan razvijati oba polja i izgraditi geotermalnu elektranu.

Projekti su to koji iziskuju izuzetno velika ulaganja koje Županija i Općina nisu u mogućnosti osigurati, zbog čega je i donesena odluka o prodaji, kako bi se omogućilo brže i efikasnije iskorištavanje velikog geotermalnog potencijala našeg kraja.

„Geotermalni potencijali ovog područja su ogromni, no projekti iziskuju velika sredstva kakva Općina i Županija ne mogu osigurati zbog čega je došlo do prodaje 90% udjela u tvrtki. Smatramo da je jedini ponuditelj koji je bio na natječaju dao dobru cijenu za tvrtku, a ujedno ima i mogućnosti razviti u potpunosti potencijal geotermalnih izvora, bilo u smjeru toplinarstva, proizvodnje električne energije, plastenika, staklenika ili turističkih kapaciteta.“

istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić napomenuvši kako je siguran da će se ovakvim pristupom puno brže doći do rezultata nego da su Županija i Općina kroz ekstremno dugo razdoblje sami investirali u razvoj ovog projekta.

Tvrtka je prodana za ukupno 900 tisuća eura, a izuzetno zadovoljstvo prodajom svog dijela iskazao je i načelnik Babine Grede Josip Krnić.

„Moji mještani znaju reći „dok se nešto pokrene, voda će se dolje ohladiti’“. Neće se ohladiti voda. Izuzetno sam sretan i siguran da smo dobili dobre partnere koji će sigurno naći sredstva i uložiti u daljnji razvoj geotermalne energije na području općine Babina Greda”

kazao je načelnik Krnić najavivši i potencijalne nove investitore iz Norveške i Slovačke, čija su ulaganja širokog spektra i donose benefite ne samo za općinu, već i za puno šire područje.