U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar održali su prezentaciju poslodavcima o uvjetima i načinima provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja u 2023. koje su usmjerene na poticanje zapošljavanja, usavršavanje i prekvalifikaciju zaposlenih, obrazovanje i osposobljavanje nezaposlenih za potrebe konkretnog radnog mjesta, očuvanje radnih mjesta i poticanje mobilnosti radne snage.

HZZ kontinuirano prati stanje na tržištu rada i prema tome usmjerava svoje aktivnosti. „HZZ u zadnjih je šest godina utrošio više od 950 milijuna eura za uključivanje više od 212 tisuća osoba. U prošloj je godini kroz mjere aktivne politike zapošljavanja uključena preko 31 tisuća osoba i za tu je svrhu uplaćeno više od 159 milijuna eura. Područni ured Vukovar u prošloj je godini u mjere aktivne politike uključio 518 osoba i za tu svrhu utrošio više od 2,5 milijuna eura“, podatke je iznijela predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar. U evidenciji Područnog ureda Vukovar 1668 je nezaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad od 20%.

Na predavanju su sudjelovali i poduzetnici koji su već koristili mjere, a došli su čuti je li se što od uvjeta promijenilo u odnosu na prošle godine. „Ove smo mjere koristili prijašnjih godina i pokazale su se vrlo dobrima jer su nam pomogle u očuvanju radnih mjesta i nismo bili prisiljeni otpuštati naše radnike“, rekao je predstavnik tvrtke Laba za tekstilnu proizvodnju Dejan Kolarić istaknuvši da bez mjera ne bi uspjeli očuvati poslovanje iako imaju svoje kooperante i tržište. Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala na njihovo poslovanje, ali unatoč tome uspjeli su sačuvati svoja 32 radnika.