U sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara, u Hrvatskom je domu premijerno prikazan dokumentarni film „Križ slobode – od Kanfanara do Vukovara“, redatelja Milana Pauna. „U filmu 12 sugovornika govori o križu, njegovoj izgradnji, izradi u istarskom kamenolomu Kanfanaru 1996., transportu do Vinkovaca i skladištenju do dovoza u Vukovar i postavljanju 28. svibnja 1998. Na ovaj način zapravo obilježavamo 25 godina od postavljanja križa na ušću Vuke, a gledatelji su prvi put čuli da je sadašnji križ zapravo zamjenski križ. Prvi kameni križ namijenjen Vukovaru, koji je stigao iz Južnoafričke Republike i Njemačke, završio je u Đakovu, možda je tako i bolje jer je sadašnji vukovarski križ ljepši“, rekao je redatelj Paun napomenuvši kako je zapravo htio snimiti svjedočenja ljudi koji su bili uključeni u izradu i postavljanje križa, kako bi nam na istinit način prenijeli kako se cijeli proces odvijao.

Križ slobode jedan je od prepoznatljivih simbola Vukovara, a nerijetko se upravo na tom mjestu polažu vijenci i pale svijeće žrtvama iz Domovinskog rata, kao i onima iz ranijih totalitarističkih sustava.

U filmu govori umirovljeni admiral Ante Budimir, jedan od donatora i organizator postavljanja križa, kao i vukovarski branitelj Filip Kunac koji je prvi predstavio ideju o izgradnji, a napravio je i prvi nacrt križa. Humanitarno kulturni braniteljski centar Vukovar producent je filma, scenarij je pisala Milka Vida, montažer je Joakim Erdelji, glazbu je komponirao Mario Mihaljević, a na premijeri filma pjevali su Stjepan Jeršek Štef i Branko Polić. U ime Vukovarsko-srijemske županije premijeri filma prisustvovao je zamjenik župana Franjo Orešković.