VINKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na vinkovačkom Gradskom groblju, misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona te svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima, po prvi puta obilježen je Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca.

Vijenac na groblju zajednički su položili župan Božo Galić, predsjednik i potpredsjednik Županijske skupštine Antun Žagar i Dražen Milinković, saborski zastupnik Tomislav Čuljak i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, kao i izaslanstva stradalničkih udruga.

Vinkovački branitelji simbolično su za svoj datum izabrali 30. svibnja, dan kad je 1990. godine konstituiran Hrvatski sabor. Svi okupljeni branitelji na ovaj dan prisjetili su se onih kojih više nema ali su dali svoje najvrjednije što su imali – svoje živote.

Prema riječima ratnog zapovjednika 6. satnije 3. gradske bojne Vinkovci Ivice Čuture, koja je kasnije ušla u sastav 109. vinkovačke brigade, među hrvatskim braniteljima, kao i ostalim hrvatskim građanima, postoji puno nezadovoljstva i razočarenja stanjem u Hrvatskoj, branitelji su svjesni da samo zajedništvom možemo ići naprijed te se zalažu za svehrvatsko zajedništvo u cilju napretka hrvatske države.

Program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca počeo je jutarnjom budnicom članova moto klubova iz Vinkovaca gradskim ulicama i okupljanjem sudionika obilježavanja na Trgu bana Josipa Šokčevića s kojega su se branitelji i ostali građani u mimohodu uputili do Gradskoga groblja gdje su položili vijence i zapalili svijeće.