U dvodnevnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji borave istarski hotelijeri i ugostitelji. 

Predstavnike hotelijerskih tvrtki Istarske županije: Valamar Riviera  – Poreč, Aminess Laguna Hoteli – Novigrad, Hotel Malin – Malinska, te Općine Tar-Vabriga, kao i Turističke zajednice Općine Tar-Vabriga danas je, u Palači Srijem u Vukovaru, primio župan Božo Galić, sa svojim suradnicima i predstavnicima Agro-klastera d.o.o. Vinkovci. 

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje s hotelima na Jadranu i plasiranju poljoprivrednih proizvoda iz naše županije koji bi oni mogli ponuditi turistima. Tu je zapravo  bio razgovor o konkretnom primjeru  povezivanja  “zelene” i “plave” Hrvatske.

Tom prigodom župan Galić je izjavio: -“Želja za suradnjom je obostrana i u nekim segmentima je i ostvarena. Slavonske delicije biti će još više zastupljene u ponudi najboljih istarskih hotela i restorana, a turisti ih traže sve više.”

Nakon radnog sastanka kod župana Galića predstavnici navedenih hotelijerskih tvrtki sastali su se s predstavnicima granskih klastera i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Vukovarsko-srijemske županije, kako bi uspostavili konkretne oblike suradnje te prizvodnju i plasiranje poljoprivrednih proizvoda.

Susretu se pridružilo i izaslanstvo istarske općine Tar-Vabriga, kao i djelatnici županijske tvrtke Agro-klaster na čelu s direktorom Zdenkom Podolarom, koji je pojasnio što su konkretno istarski hotelijeri i domaći proizvođači dogovorili: – ”Imamo kvalitetne proizvode i proizvođače koji već sada mogu proizvoditi značajne količine i prisutni su na tržištu, no nemamo dovoljno intenzivnu proizvodnju i količine. Istrijani su iskazali spremnost za suhomesnate proizvode, sireve i vina a zajedno razmišljamo o projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Već smo neke korake u tom smjeru i napravili, bio bi to vrlo značajan projekt i osigurao dugoročnu suradnju.

U razgovorima su navedena dva problema: količina i distribucija poljoprivrednih proizvoda, te je direktor Podolar istaknuo: -“Ukoliko podignemo proizvodnju moramo osigurati distribucijske kanale, imati logističke centre na moru, osigurati skladišta, hladnjače itd. Spremni smo kao županija ući u to ili putem EU fondova ili samostalno, a zasad je najbitnije da se naši proizvođači pojave u tim hotelskim kućama.”

Tijekom jučerašnjeg dana hotelijeri su posjetili Lovas, Otok i Stare Jankovce i OPG-ve, gdje su se upoznali s proizvodnim procesima stvaranja prehrambenih proizvoda.