Povodom obilježavanja kulturne manifestacije „Dani europske baštine“ Državni Arhiv u Vukovaru i Vukovarsko -srijemska županija u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar predstavili su  javnosti digitalnu inačicu didaktičke igre Putovima zavičaja.

Igru je u kontekstu razvoja programa arhivske pedagogije, osmislio i u formi tiskanog didaktičkog i nastavnog pomagala, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izradio Državni arhiv u Vukovaru 2018. godine.

Daljnji razvoj projekta je potom financijski podržan i od strane Vukovarsko-srijemske županije. Ona je u njemu prepoznala kvalitetan i nadasve koristan model usvajanja znanja o zavičajnoj prošlosti, ali i mogućnost vlastite kulturne promidžbe. S obzirom na porast interesa i potražnje za igrom, kako među profesorima i nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tako i među pripadnicima AKM zajednice u Republici Hrvatskoj te brojnim zaljubljenicima u prošlost slavonsko-srijemskog prostora, razvila se, s vremenom potreba, za njenom većom dostupnošću. U tom se smislu, temeljem prijedloga i financijske podrške Vukovarsko -srijemske županije pristupilo njenoj izradi i predstavljanju i u digitalnoj inačici.

Svrha je igre da njeni sudionici na dinamičan, zabavan i interaktivan način usvajaju znanja o istaknutim pojedincima te društveno – političkim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim i brojnim drugim motrištima županijske povijesti, odnosno znanja o kulturnoj baštini naše županije, kao bitnoj sastavnici njenog identiteta.

Igru su predstavili pročelnica UO za turizam i kulturu Marija Budimir i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez.

-„ U vrijeme pandemije koronavirusa, kada su svi orijentirani na nešto digitalno, shvatili smo kako neke stvari koje smo kao djeca fizički imali u ruci moramo digitalizirati. Upravo ova naša igrica Putovima zavičaja je zaživjela i dobili smo je u on-line verziji. Napravili smo je na zanimljiv način i vjerujemo da ovim putem možemo našim stanovnicima i učenicima, sve sadržaje o kulturi, povijesti i znamenitim ličnostima približiti na puno zanimljiviji način.“ – rekla je pročelnica Budimir.

Didaktička igra namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, sa ciljem da se na zabavan način upoznaju sa zavičajnom prošlošću Vukovarsko-srijemske županije. Ova je igra najsličnija društvenoj igri Čovječe, ne ljuti se, s tim da je u ovom slučaju podloga karta Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez je pojasnio kako igra sadrži 160 pitanja s odgovorima. Igra se na igraćoj ploči koja je u obliku Vukovarsko-srijemske županije i ima u pozadini stari povijesni dokument pa se stječe dojam kako se radi o kakvoj staroj mapi. Igra na vrlo zanimljiv način približava povijest naše županije, a u digitalnoj verziji biti će puno dostupnija. 

Igru možete preuzeti OVDJE!