U prostorima Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je roman „Kuma“, autorice Katarine Pejaković rođene u Hrvatskoj, a veći dio života provela je u Kanadi.

„Raduje nas što je naša ugledna iseljenica iz Kanade, Katarina Pejaković, upravo nama povjerila biti izdavačem romana “Kuma”. Roman je zanimljiv jer govori o sudbini iseljenika, o svemu što jedan iseljenik proživljava probijajući se kroz život u stranom svijetu dokazujući sebe”, istaknuo je predsjednik vinkovačkog OMH doc. dr. sc. Dražen Švagelj.

O naslovu djela, a i ulozi žene u iseljeništvu osvrnula se sama autorica. „Svi koji smo došli u Kanadu, došli smo bez rodbine i osjećali smo tu veliku potrebu da sami kreiramo svoju rodbinu tako da je svatko nastojao steći što više kuma i biti kuma što više puta kako bi sagradili svoju obiteljsku zajednicu. Kuma je bila vrlo važna osoba i nije se mogla zamisliti jedna obitelj da nema dobru kumu“, rekla je Pejaković dodavši kako je u hrvatskoj prošlosti Hrvatica opisana kao vrlo jaka žena. Muškarci su zadnjih tisuću godina vodili borbu dok je žena i majka ostajala i odgajala djecu, brinula se za zemlju i gradila budućnost svog naroda.

„Slično se događalo i u iseljeništvu prije svega onih ranih godina 20. stoljeća, prije nego što je žena počela raditi i graditi vanjsku karijeru. Njezina principijelna zadaća je bila sačuvati hrvatski jezik i hrvatske običaje u obitelji, prenositi ih na nove generacije“, dodala je autorica.