Županja – Tjedan dana prije početka 23. izdanja Festivala glumca, u Županji ovogodišnjem gradu domaćinu, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno 18 predstava koje je izbornik Enes Kišević selektirao za sudjelovanje na Festivalu. Predstavljeni su i domaćin Festivala, istaknuti kazališni, filmski i televizijski glumac Ivo Gregurević, novi predsjednik Festivalskog odbora, Joško Ševo i ocjenjivački sud u sastavu: Lidija Helajz, Sanja Marin i Draško Zidar.

23. festival glumca održat će se od 13. do 21. svibnja u Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku, a uz izvedbe izabranih predstava publiku očekuje i bogat popratni program, koji uključuje Male noćne razgovore s glumcima, Teatar mladih, Glumca pjesnike, izložbe i  kazališni kviz.

‘Izbor predstava koji je načinio Enes Kišević je sjajan i apeliram na sve koji su uključeni u Festival glumca, pa i Ministarstvo kulture, da izbor i dalje ne bude uvjetovan nečim drugim osim voljom izbornika’, poručio je predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo, nadovezujući se na raspravu na sastanku članova Organizacijskog odbora o sve težem ‘zatvaranju financijske konstrukcije’ Festivala glumca. Poručio je također kako si stavlja u zadatak vratiti prestiž i napetost koja se vezala uz sudjelovanje na Festivalu. „Budite s nama na predstavama i razgovorima, neka vas ima i neka ste dobro došli u zajedničkom duhu vraćanja kazalištu i glumcu.“, poručio je Ševo okupljenim novinarima, kolegama i publici.

Ove godine na Festivalu se dodjeljuje i nagrada za najbolji kazališni plakat, koja se dodjeljuje trijenalno. Odlukom Ocjenjivačkog suda u sastavu Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković, najboljim je ocijenjena serija plakata kazališta Gavella iz Zagreba koje je izradio, na Festivalu glumca već nagrađivani, Vanja Cuculić.

Svečanost otvorenja Festivala održat će se 14. svibnja u 21 sat u Dvorani ‘Mladost’ u Županji, a nakon svečanosti bit će izvedena predstava Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split ‘Priče iz Vukovara’ po tekstovima Siniše Glavaševića, u izvedbi mladog glumca Pere Eranovića, naveo je član Organizacijskog odbora Jurica Buljan, rekavši kako je Festival glumca građanima Županje uvijek donosio radost, pa i u ratnim i poratnim danima, kada im je bilo najteže.