Suradnja između Gospodarske komore u Budimpešti i Vukovarsko-srijemske županije nastavlja se u svim područjima, a posebno u gospodarskom, gdje postoje veliki potencijali za suradnju oko investicijskih mogućnosti.

Naime, Vukovarsko-srijemska županija danas se predstavila u Budimpeštanskoj gospodarskoj komori tijekom koje se održala konferencija  pod nazivom „Hrvatska očekuje Mađare“.

Prije početka konferencije predsjednik Gospodarske komore u Budimpešti dr. Kiss Zoltán, sa suradnicima, primio je župana Božu Galića, zajedno s direktorom HGK Županijske komore vukovar Ivana Marjanovića u svojem uredu, na kojem su razgovarali o dosadašnjoj ali budućoj suradnji.

Potom je konferenciju otvorio dr. Zoltán a uvodni govor održao i župan Galić te je pozdravio sve nazočne i zahvalio organizatorima na dobroj organizaciji. Tom prigodom istaknuo je kako Hrvatska vrlo dobro surađuje s Mađarskom i kako dvije države veže i prijateljski odnos, izrazivši želju da se takva suradnja i nastavi.  Naglasio je kako je velik broj ljudi s našeg područja bio smješten upravo u Mađarskoj za vrijeme Domovinskog rata te je ovim putem zahvalio mađarskom narodu na svakoj pomoći.

Tijekom konferencije održane su prezentacije na sljedeće teme:

  • Pregled gospodarstva Vukovarsko-srijemske  županije s osvrtom na bilateralnu suradnju Hrvatska-Mađarska – koju je izlagao Ivan Marijanović, direktor HGK – Županijske komore Vukovar
  • Predstavljanje investicijskih mogućnosti na području Vukovarsko-srijemske županije s pregledom poduzetničkih zona – koju je izlagao Krunoslav Srpak, viši voditelj projekta, Odjel za poduzetništvo i privlačenje investicija, u Agenciji za razvoj VSŽ – Hrast
  • Drvno-preradivački sektor Vukovarsko-srijemske županije – koju je izlagao Ivan Ambroš, manager, Drvni klaster Slavonski hrast
  • Proizvodnja u drvnoj industriji „Spačva“ Vinkovci – koju je izlagao dr.sc. Josip Faletar, predsjednik Uprave DI „Spačva“ Vinkovci.

Na konferenciji se govorilo i o inovacijama na području tehnologija koje zahtijevaju minimalnu upotrebu materijala s fokusom na visoku dodanu vrijednost i iznimnu kvalitetu, o programu suradnje Mađarska – Hrvatska te o predstavljanju dosadašnjih rezultata agencije Privilegium d.o.o. u pronicanju hrvatskih-mađarskih veza.

Za vrijeme konferencije izlagači iz naše županije:

  • Vigus d.o.o. Vinkovci – kolači;
  • OPG Damjanović, Štitar – kulen;
  • Obiteljsko pčelarstvo Knežević, Šiškovci – med;
  • Podrumi Krešić d.o.o. Šarengrad – vino;
  • OPG Perković, Retkovci – sir;
  • Iločki podrumi – vino.

izložili su svoje proizvode i time su pokazali sto se sve može proizvesti i ponuditi na tržištu.