Povodom obilježavanja Dana europske baštine i Dana Općine Gradište, u prostorijama mjesnog DVD-a, a u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru te Ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima, održano je predstavljanje knjige autorice Katice Mataković Krmpotić “Kako su stari pripovidali” Govor mjesta Gradište – Rječnik govora Gradišta.

Knjiga je to koja u dva dijela predstavlja govor mjesta Gradište kroz fonetiku, karte, tonske zapise, riječi, način života i govora. Djelo je od iznimnog značaja za općinu Gradište i Vukovarsko-srijemsku županiju u pogledu zavičajnog govora. Knjigu su predstavljali dekanica osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Ermina Berbić Kolar, profesorica Ivana Petričević koja je knjigu lektorirala te autorica Katica Mataković Krmpotić. Okupljenima su se obratili načelnik Općine Gradište Srećko Papac, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj, a program je obogatio nastup članova KUD-a “Seljačka Sloga” Gradište.

Manifestaciji je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu koji se okupljenima i obratio u ime župana Damira Dekanića.