U vinkovačkoj Knjižnici, koja je i mjesto susreta, razgovora i prihvaćanja različitosti, održano je predstavljanje knjiga „Njezino veličanstvo, Elena“ i „Elena s autizmom u školi“, autorice  Marine Mađerić. Nakon prve knjige, “Njezino veličanstvo, Elena”, u kojoj autorica hrabro, iskreno, ali i s humorom iznosi realnost roditelja i djeteta s teškoćama od rođenja do završetka vrtića, u drugoj knjizi Elena kreće u školu. Susret s redovnim obrazovanjem nije vesela priča, ali je iskrena. 

“Djeca s autizmom u redovnim školama uglavnom loše prolaze, ne zato što nemaju dovoljne intelektualne kapacitete. Prolaze loše jer nemaju adekvatni obrazovni program. Prolaze loše jer škole koje autističnu djecu primaju, da zadovolje formu i da se mogu pohvaliti poticanjem inkluzije, očekuju da se ta ista autistična djeca u školi ponašaju poput sve druge “obične” djece, umjesto da imaju razumijevanja za njihovu različitost”

istaknula je Mađerić.

Uz autoricu, o knjizi je govorila i Martina Boričić Martić iz Centra Marta, koja je u Knjižnici prepoznala suradnika u cilju jačanja svijesti o potrebama roditelja djece s poteškoćama kao i potrebe za dijalogom između roditelja i učitelja, odgojitelja i terapeuta.

Predstavljanju knjiga prisustvovao je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.