Ove godine 31. svibnja po prvi se puta obilježava Nacionalni dan udomiteljstva, kako bi se odalo priznanje udomiteljima koji požrtvovno brinu od djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te o starijim i nemoćnim i/ili psihički bolesnim odraslim osoba narušenog zdravstvenog stanja.

„Potrebe za smještajem u udomiteljskim obiteljima na ovom području, a i općenito, velike su zbog čega je nužno raditi na kontinuiranoj promociji udomiteljstva kao izvaninstitucijskog oblika skrbi jer još uvijek nemamo ni približno dovoljan broj udomiteljskih obitelji koji bi zadovoljio i pratio trenutne potrebe“, navode iz Zavoda za socijalni rad Područni ured Vukovar dodavši kako interes za udomiteljstvom u zadnjih nekoliko godina jenjava te nemaju novih udomitelja niti za djecu niti za odrasle.

Zbog sveg navedenog važno je raditi na promicanju i popularizaciji udomiteljstva gdje je uloga medija i pozitivnog medijskog izvještavanja od iznimne važnosti. Na području lokalne zajednice djeluje Udruga udomitelja VSŽ „Zagrljaj“ koja okuplja udomitelje s ovog područja te aktivno radi na promociji udomiteljstva.

Povodom obilježavanja tog vrlo važnog dana, Područni ured Vukovar 2. lipnja organizirat će Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će građani moći dobiti sve informacije vezane uz udomiteljstvo. Osim toga, istog će se dana održati radni sastanak predstavnika udomitelja,  Obiteljskog centra, Područne službe Vukovarsko-srijemske, stručnih radnika koji rade na poslovima udomiteljstva i v.d. predstojnika HZZSR, PU Vukovar gdje će biti riječi o daljnjem razvoju, unaprjeđenju  i jačanju suradnje udomitelja, udruga koje okupljaju udomitelje i HZZSR, PU Vukovar u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja u vidu unaprjeđenja i povećanja broja udomitelja za djecu i odrasle.

Nakon sastanka, zainteresirani će građani imati priliku do 15 sati izravno razgovarati s udomiteljima te doznati iskustva i primjere iz prakse što bi ih moglo potaknuti i motivirati ili im olakšati donošenje odluke u vezi udomiteljstva, ali i razgovarati sa stručnim radnicima kako bi saznali sve o uvjetima i postupku potrebnima za dobivanje potrebne dozvole.

„Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i posjete nas na adresi Županijska 13 i tako saznaju nešto više o udomiteljstvu. Dobro je imati na umu: „Veza koja ujedinjuje obitelj nije vezana krvlju, već poštovanjem i radošću u međusobnom životu“ – Richard Bach“. Veselimo se Vašem dolasku“ Pozivaju iz PU Vukovar.

Za sve informacije, slobodno se možete obratiti HZZSR, PU Vukovar, Ani Đurkov,  na broj telefona 032/ 450 931 ili osobnim dolaskom.