Izaslanstvo Ukrajine, koje predvodi potpredsjednik Vlade ujedno i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Oleksij Reznikov boravi u Republici Hrvatskoj i tijekom svojeg boravka posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju.

Tom prigodom primio ga je u Palači Srijem u Vukovaru župan Božo Galić te održao sastanak na temu: Iskustva Republike Hrvatske u procesu mirne reintegracije, s naglaskom na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku su sudjelovali i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Nj. E. Vasilj Krilić te veleposlanica RH u Ukrajini, Nj.E. Anica Djamić, a u sastavu ukrajinskog izaslanstva sudjelovali su pomoćnik i savjetnici potpredsjednika Vlade-ministra, nekadašnji veleposlanici Ukrajine, te savjetnik veleposlanika Ukrajine u RH.

Razgovaralo se o hrvatskim iskustvima procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, s naglaskom na područje Vukovarsko-srijemske županije, o suradnji u području razminiranja i primjeni hrvatskog modela traženja nestalih osoba te o položaju ukrajinske nacionalne manjine u našoj županiji.

Potpredsjednik Reznikov tom prigodom je izjavio: “Zahvaljujem županu Galiću što je okupio stručne ljude koji su podijelili s nama iskustva mirne reintegracije. Saslušali smo životna iskustva kako se to sve odvijalo, što će nam sigurno koristiti u našem iskustvu u Ukrajini. Glavni zadatak u procesu mirne reintegracije bila je uspostava povjerenja što je doprinijelo smanjenu straha koji je vladao među ljudima nakon rata. Zaključak je kako je za uspješnu provedbu posebno važna uloga predstavnika lokalne uprave. Hrvatska iskustva su bila da se trebaju pripremiti načelnici i gradonačelnici za povratak da se što prije može obnoviti te uspostaviti infrastruktura kao što su voda, struja, ceste i slično, kako bi se ljudima moglo osigurati osnovni uvjeti za život.”

Župan Galić je spomenuo kako su na sastanku predstavljena iskustva sudionika mirne reintegracije te je rekao: “Drago mi je što će ovaj susret koristiti našim prijateljima iz Ukrajine. Prezentirajući naša iskustva na ovom sastanku sudjelovali su načelnici okupiranih područja kao i tadašnji gradonačelnik Vukovara, načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske a i osobno sam sudjelovao kao direktor komunalnog poduzeća. Bilo je mnogo probleme komunalne prirode, bez struje, vode, telefona i slično. Znači, mirna reintegracija je završena ali se zajednički život mora i dalje stvarati u ovoj županiji. Naši prijatelji će vjerojatno koristiti ovaj model koji je, mislim, bio dobar i spasio mnoge živote.”