U velikoj županijskoj vijećnici u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru župan Božo Galić primio je ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravka Baraća te održao radni sastanak sa članovima Upravnog i Nadzornog odbora Udruge uzgajivača ovaca i koza VSŽ.

Na sastanku su predstavljene mjere Ministarstva za unapređenje proizvodnje u sektoru ovčarstva i kozarstva: Proizvodno vezane potpore; Dodatna potpora za uzgojno valjane ovce i koze; Izmjene M14 (dobrobit životinja) u Programu ruralnoga razvoja u području ovčarstva i kozarstva te Potpora uređenju sabirališta mlijeka.

Prije početka radnog sastanka upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinanciranju razvoja ovčarske proizvodnje na području Vukovarsko-srijemske županije, a ugovore su potpisali OPG Josipa Balića iz Lovasa i OPG Josipa Papa iz Marinaca sa županom Galićem.

Tom prigodom župan Galić je izjavio: „Danas su potpisani ugovori kojima dajemo potpore našim proizvođačima koji se bave ovčarstvom. Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, potičemo razvoj u području uzgoja ovaca i koza i na taj način dodajemo još jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrede.“

Vlasnik OPG-a koji se bavi uzgojem ovaca i jedan od korisnika potpore za razvoj ovčarske proizvodnje Josip Pap iz Marinaca je istaknuo: „Dobivena sredstva u iznosu od 50.000 kuna su namijenjena za nabavku manjeg stada ovaca, pasmine suffolk a trenutno imam oko 100 grla ovaca. Ova pasmina je slabo zastupljena u našoj županiji a izrazito je mesnata, pa smo na razini Udruge uzgajivača ovaca i koza išli na poboljšanje genetskog potencijala kako za sve članove udruge tako i za sve potencijalno zainteresirane uzgajivače.“

Na pitanje koliko znače ova sredstva u daljnjem razvoju uzgoja ovaca Pap je odgovorio: „Svaka pomoć je dobrodošla, tako smo i prije dvije godine od Županije dobili sredstva za kupovinu većeg stada oko 40 komada koje smo uvezli iz Mađarske, a uzgojem ovaca se bavim već šest-sedam godina.“

Dodao je kako količine stada uzgajivača variraju od 10-12 komada za osobne potrebe do nekih 1.000 komada koliko imaju veliki uzgajivači, te je naglasio kako je tržište sada smanjeno jer je vezano uz situaciju s virusom COVID -19, te je rekao: „Kako je nastala pandemija zbog koronavirusa nema krizme, pričesti, svatova i drugih slavlja, pa se snalazimo na sve načine, razvozimo i dovozimo, pa i polovice, kada netko kupuje. Uzgoj nije zahtjevan ali je problem što ih se mora svakodnevno hraniti a ne možemo ih plasirati tj. prodati.“

Ravnatelj Barač je naveo stanje u sektoru ovčarstva u RH s posebnim osvrtom na stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te mjere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, kao i određene izmjene vezane uz izravna plaćanja, te je rekao: „Namjera nam je u narednom programskom razdoblju, u onom dijelu gdje nam je to dozvoljeno, završiiti proizvodno vezana plaćanja s naglaskom na stočarsku proizvodnju a unutar tog dijela i za sektor ovčarstva i kozarstva. Mijenjaju se uvjeti odnosno kriteriji koji grla moraju zadovoljiti. Tu su neke izmjene, u odnosu na broj prihvatljivih ovaca i koza, a do sada je prijavljeno 60% janjadi i jaradi a dogodine će to biti 80%. Namjera je da se što veći broj janjadi i jaradi registrira kako za uzgoj tako i u objektima za klanje, jer je jako važno da meso prođe sve kontrole koje pravilnici zahtijevaju prije nego što se stavi  u sustav javne potrošnje.“

Govoreći o količini registriranih ovaca i koza u Hrvatskoj istaknuo je: „Na prostoru cijele RH imamo preko 620.000 grla ovaca koji su stari više od jedne godine, a kada se uključi i pomladak koji još nije reproduktivno aktivan, onda je to negdje 750.000 grla ovaca. Kada govorimo o kozama, onda je negdje na razini 68.000 koza, do godine dana, a kada dodamo i pomladak, to je negdje do 78.000 reproduktivno sposobnih grla koza. Zabilježeno je kako raste i količina proizvedenog ovčjeg mlijeka do 2% i kozjeg mlijeka do 5%. Za Vukovarsko-srijemsku županiju svi podaci govore u prilog tome kako svake godine negdje oko 10 %, posebno u zadnje tri godine, raste broj uzgojenih grla ovaca, a raste i količina proizvedenog ovčjeg mlijeka, koje ima dobru cijenu na tržištu i od kojeg se prave izuzetno kvalitetni tvrdi ovčji sirevi.“