U novoizgrađenom Hrvatskom domu u Subotici potpisano je pismo namjere o uspostavljanju suradnje između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Suradnja se uspostavlja kroz podupiranje zajedničkog gospodarskog i kulturnog prostora kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz stalnu financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava, pogotovo etničku, vjersku, kulturnu i jezičnu samosvijest te ih učiniti punopravnim čimbenikom domicilne države.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić zahvalila je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru na inicijativi za potpisivanjem ovog dokumenta kao zalog za podršku i pomoć hrvatskom narodu u Vojvodini te Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su bile oslonac i u najizazovnijim vremenima. „Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, prijevoz učenika, izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe. Jednostavno, moći ćemo relaksirano funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte“, istaknula je Vojnić.

Temelj djelovanja Hrvatske zajednice županija oduvijek je bilo zajedničko istupanje županija u cilju promicanja interesa regionalne samouprave i boljeg života lokalnih zajednica diljem Hrvatske, ali i van njezinih granica, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić. „Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji su potpisi simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svega, prijateljstva. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna“, rekao je Marušić.

Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, osječko-baranjski župan Mato Lukić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.