Već se treću godinu održava Ljetna škola Domovina, projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka kojim se žele ojačati veze mladih potomaka iseljenika s Hrvatskom.  Našu je županiju ove godine posjetilo 38 polaznika te njihovi voditelji.

Podsjetimo, projekt Ljetna škola Domovina održava se od 18. lipnja do 1. srpnja 2024. godine, u okviru kojega su djeca hrvatskih iseljenika posjetila destinacije od Dubrovnika do Iloka. Projekt je namijenjen potomcima hrvatskih iseljenika iz Južne Amerike, Australije, SAD-a, Južne Afrike, Europe i Ujedinjenog Kraljevstva.

Djeca hrvatskih iseljenika su posjetila gradove Vukovar i Vinkovce, položila su vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, obišla su znamenitosti ovoga kraja, te je za njih pripremljen ručak u Sotinu.

Polaznicima ovoga projekta u najistočnijoj županiji pridružili su se državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima, Branko Borković – Mladi jastreb, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, najpoznatiji kao zamjenik zapovjednika 204. vukovarske brigade, a kasnije i zapovjednik spomenute brigade, čija je uloga nemjerljiva u obrani grada Vukovara 1991. godine.

U Sotinu je polaznike projekta i goste pozdravio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković.