U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 47 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 9 iz Vinkovaca, 19 iz Ivankova, 4 iz Borova, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tovarnika, te po jedna osoba iz Jarmine, Vrbanje, Ilače, Županje, Otoka, Cerne, Tompojevaca i Tordinaca). Razlika u broju novopozitivnih osoba koje objavi Nacionalni stožer i Stožer Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije proizlazi iz toga što se podaci za prethodna 24 sata na razini županije obrađuju zaključno do 8:00 sati tekućeg dana. Do sada je ukupan broj pozitivnih osoba u našoj županiji 233 dok su u posljednja 24 sata testirane 142 osobe.  U samoizolaciji na području županije nalazi se 581 osoba.

„Možemo vidjeti da je broj testiranih osoba velik, puno njih je pozitivno i te brojke svjedoče kako imamo jednu izuzetno opasnu situaciju. Od 47 novooboljelih čak 19 ih je iz Ivankova. Naša upozorenja i predviđanja kojima smo išli prema građanima govore nam da najveća opasnost prijeti na velikim skupovima gdje je više osoba, gdje su te osobe blizu jedna drugoj, gdje se ne može pridržavati razmak i tu možemo doći u iznimno tešku situaciju. Brojke koje bilježimo zadnjih nekoliko dana govore nam da moramo reagirati.“- rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

Prije novonastale situacije poduzete su određene mjere, a to je prije svega da je u razgovorima sa stožerima nižih razina općina i gradova zajednički zaključeno da se svi javni skupovi u organizaciji općina i gradova otkažu kao i sva okupljanja koja u ovome trenutku nisu prijeko potrebna. Time bi se mogućnost zaraze smanjila na najmanju moguću razinu.

Načelnik Kelić je također istaknuo kako će se i dalje nastaviti poduzimati sve što je u ovlastima županijskog stožera. U dogovoru sa Policijskom upravom Vukovarsko-srijemske županije napravljena je evidencija svadbenih sala, prikupljeni su podaci i kontakti organizatora i vlasnika kao i podaci o broju svadbi koje se održavaju svaki vikend. „Znamo koliko sala imamo i koliko se svatova s velikim brojem ljudi održava gotovo svaki vikend. Inspektorat je na terenu – prati, bilježi i upozorava organizatore kako i na koji način se svatovi trebaju održati“.

Apelirao je na sve osobe koje su bile u svatovima ili u kontaktu s nekim od njih da surađuju maksimalno i daju svoj doprinos. Posebno je pozvao javnost da svatko pridonese situaciji i budu svjesni svoje odgovornosti kako bi smo zajedničkim snagama mogli umanjiti trenutnu opasnost i učiniti povoljnu epidemiološku situaciju za sve građane naše županije.

Župan Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić istaknuo je da: „Analizirajući događaje i oboljele, kontakte oboljelih došli smo do zaključka da većina zaraženih osoba dolazi kao posljedica većih okupljanja odnosno svadbi. Tražili smo od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da donese odluku kojom će se svadbe na području Vukovarsko-srijemske županije u sljedećih 30 dana održavati samo u užem krugu obitelji.“

Za kraj se zahvalio svim predstavnicima medija na korektnoj suradnji i svim građanima koji poštuju mjere koje su propisane te pozvao na odgovorno i ozbiljno ponašanje svih građana županije.