Pomoćnica ministara kulture doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju te je održana sjednica organizacijskog odbora Lutkarskog proljeća i konferencija za novinare u Vukovaru, 1. ožujka 2016. godine na temu „21. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Vukovarsko lutkarsko proljeće“. Predsjednica Organizacijskog odbora i predsjednica krovne hrvatske lutkarske organizacije Hrvatskog centra UNIMA,  Jasminka Mesarić istaknula je kako je ponosna i ujedno tužna što je došla na čelo Organizacijskog odbora nakon što nas je napustio dugogodišnji predsjednik ZvonkoFestini.
 “Njegova ostavština i dugogodišnje djelovanje u hrvatskome lutkarstvu bit će vidljive i na ovogodišnjoj manifestaciji, između ostaloga, i kroz nagradu za životno djelo koja od ove godine nosi njegovo ime, a iz godine u godinu”, dodala je Mesarić, “proljeće je i kvantitativno i kvalitativno sve bolje i bolje.”  

Organizator i producent lutkarskoga proljeća Slaven Nuhanović predstavio je slojevit i bogat program u kojemu će od 11. do 19. ožujka sudjelovati 15 kazališta iz zemlje i inozemstva. Uz 12 hrvatskih kazališta u goste dolaze dva kazališta iz dijaspore (Pečuh i Mostar) te jedno iz Subotice, a odigrat će ukupno 84 predstave u 5 gradova, 13 općina i 5 mjesta.

Organizator manifestacije je Kazališna družina Asser Savus na čelu koje je dugi niz godina utemeljitelj Festivala Himzo Nuhanović koji je najavio kako će ovogodišnje nagrade za životno djelo dobiti dr. sc. Antonija Bogner Šaban, glumica osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Lidija Helajz te Petar Šurkalović dugogodišnji ravnatelj Lutkarskog kazališta iz Mostara.

Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar istaknula je kako će dodjela nagrada za životno djelo “Zvonko Festini” biti održana upravo u Muzeju uz prigodni program pod nazivom Naš prijatelj Zvonko Festini.

Raznovrstan popratni radionički program najavila je ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić: biti će održana žonglerska radionica za djecu i odrasle kao i radionica za odgajatelje, nastavnike i profesore pod nazivom Kako čitati dramski tekst – kako gledati predstavu. Isto tako biti će upriličene i dvije izložbe i to izložba plakata Kazališta Virovitica te izložba dječjih portreta Zastavice kojim će biti predstavljen Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Ovogodišnje lutkarsko proljeće donosi i novinu, naime po prvi put bit će održani i susreti književnika za djecu u kojima će sudjelovati Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić.

Svečanosti otvorenja 21. vukovarskog lutkarskog proljeća bit će održane 14. ožujka u 12 sati u Otoku za Vukovarsko-srijemsku županiju, te istoga dana od 18 sati u Hrvatskome domu u Vukovaru. Na tiskovnoj konferenciji prisustvovali su Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Vukovara i Marina Sekulić, pročelnica za kulturu i turizam. Vukovarsko-srijemska županija jedan je od utemeljitelja i pokrovitelj ove manifestacije tijekom svih 20 godina njenog održavanja, te da je Lutkarsko proljeće nacionalna i jedinstvena manifestacija hrvatskog lutkarstva – istaknuo je Viktor Lukačević, v.d. pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije i član organizacijskog odbora Lutkarskog proljeća. Pomoćnica ministra kulturedoc. dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula je važnost ove lutkarske manifestacije, te kako ima neupitnu potporu resornog ministarstva i ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića.

Nakon tiskovne konferencije održan je sastanak sa zamjenikom župana, Željkom Cirbom. Pomoćnica ministara posjetila je Muzej vučedolske kulture i s ravnateljicom muzeja Mirelom Hutinec razgovarala o bližoj suradnji Ministarstva i Muzeja kao jedne od najposjećenijih kulturnih ustanova u Hrvatskoj. Također je naglasila kako je izuzetno impresionirana muzejom i kako je Muzej vučedolske kulture dodana vrijednost grada na Dunavu.