Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH ove je godine obilježen u Županji kroz predstavljanje taktičko-tehničkog zbora operativnih snaga i opreme koja se koristi u radu te pokaznu vježbu pronalaska i uništavanja eksplozivne naprave.

Svi zainteresirani, građani i vrtićarci koji su došli vidjeti pokaznu vježbu imali su priliku vidjeti čime sve raspolažu operativne snage civilne zaštite i što im je sve potrebno u svakodnevnom radu kako bi sigurnost građana bila na zadovoljavajućoj razini.

„Prilika je ovo da se predstavimo građanima i upoznamo ih s opremom i tehnikom koje koristimo tijekom intervencija. Iza nas je teška i zahtjevna godina u kojoj smo na sve izazove koji su se pred nama našli uspješno odgovorili. Imali smo kontinuirano 178 dana akcije afričke svinjske kuge, a u polovini odvijanja te krize zateklo nas je i jako olujno nevrijeme nakon kojeg smo 33 dana imali po 2.500 pripadnika operativnih snaga na terenu“

rekao je voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, a njegove je riječi, u ime grada domaćina, potvrdio i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić koji je istaknuo da je pokazna vježba prikaz snaga svih službi koje djeluju na ovom prostoru i koje su spremne za sve ugroze.

„Civilna zaštita u društvu ima ogromnu ulogu, što smo se kroz nedavna događanja mogli itekako uvjeriti. Dobra organizacija, uhodanost, uvježbanost, poznavanje ljudi i terena jako puno znači u kriznim situacijama. Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH obilježili smo vježbom s oko 50 sudionika koji su prolaznicima pokazali kako to stvarno izgleda na terenu“

zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.