Kroz općinu Andrijaševce, a posebno u dvorištu Stare škole, danas su se širili mirisi slavonskih specijaliteta, a sve zahvaljujući održavanju prve manifestacije GastRo A, natjecateljskog susreta proizvođača kobasice i kulenove seke, s ciljem promocije ova dva suhomesnata proizvoda uz dodatak šparoge, kraljice povrća i kraljice proljeća.  

„Meni je srce stvarno na mjestu jer smo dobili jednu prekrasnu manifestaciju koja će doprinijeti brendiranju proizvoda naših domaćih proizvođača. Htio bih zahvaliti svima što su donijeli svoje uzorke na ocjenjivanje i nadam se da će biti zadovoljni s ocjenama. Mi ćemo sigurno uložiti dodatni napor da ova manifestacija postane tradicionalna jer i naši proizvođači i ova publika to zaslužuju”

istaknuo je načelnik Ante Rajković u ime nositelja manifestacije koja se održava uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera d.o.o. i Turističke zajednice VSŽ, te u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije kao i Udrugom žena „Žena“ Rokovci-Andrijaševci.

„Dali smo maksimalno truda, u skladu s našim razvojnim programima u poljoprivredi i u turizmu. Pozivamo i druge da se povedu za primjerom Općine Andrijaševci. Želimo brendirati naše proizvode, dati im prepoznatljivu markicu, a time i bolju izlaznost na tržište i bolju cijenu na tržištu. Želimo legalizirati onu proizvodnju koju evidentno imamo u našim mjestima i želimo što prije izaći iz ove krize koju je prouzročila Afrička svinjska kuga. Mislim da je ova manifestacija u svemu tome jako važna kao jedan od načina promocije, a kada vidim sve ove ljude večeras ovdje, domaće i goste, mislim da smo u tome i uspjeli”

ponosno je rekao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 49 uzoraka, od toga 24 kobasice i 25 kulenove seke, a šampionom u obje kategorije proglašeno je PG Janko Čuha iz Soljana, s 90,04 bodova za kobasicu i 91,66 bodova za kulenovu seku.

U kategoriji kobasica dodijeljene su još četiri zlatne, 13 srebrnih i četiri brončane medalje te dvije zahvalnice za sudjelovanje, dok je u kategoriji kulenova seka dodijeljeno još osam zlatnih, 13 srebrnih te tri brončane medalje.

„Ova manifestacija sigurno ima osnove postati nešto veće. Ovdje su jako dobri i marljivi ljudi, ljudi koji znaju kako napraviti dobar proizvod. Danas smo imali priliku kušati 24 kobasice i 25 kulenovih seka. Vrlo često su to bili uzorci u obje kategorije od istih gospodarstava, a ono što smo mogli vidjeti to je da proizvođači koji znaju napraviti jedan proizvod, znaju napraviti i drugi proizvod jako dobro. Oni su pokazali kako se nešto može lijepo napraviti, a ovo večeras pokazuje kako se može lijepo i prezentirati i pokazati onaj pravi slavonski duh”

kazao je voditelj panela za ocjenjivanje izv. prof. dr. sc. Ivica Kos s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Današnji događaj nikako nije mogao propustiti ni popularni hrvatski chef Tomislav Špiček koji se rado odazvao pozivu organizatora.

„Sigurno je da se ovdje mogu probati kvalitetne i dobre stvari i ja uvijek dižem palac gore za takve manifestacije i takve proizvode. Mi smo u Hrvatskoj jako bogati s hranom i trebamo držati do tradicionalnih jela, ali ih moramo možda malo s pomacima raditi. U svakom slučaju ono što imamo to su jako kvalitetne i dobre namirnice”

zaključio je Špiček.