U  Svetom Petru u Šumi od 15. do 17. ožujka održavao se 10. međunarodni sajam kobasica pod nazivom „S KLOBASICOM U EU 2024.“. Cilj manifestacije je promocija proizvodnje i prodaje tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, a u sklopu programa održano je i senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt sajma „Dani hrvatskih kobasica i salama“. Ocjenjivanje je  organizirano u 11 kategorija, a provodili su ga vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem te znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i EU.

Proizvođači s područja Vukovarsko-srijemske županije i ove su godine predstavili svoje proizvode na navedenom sajmu, a za mirise i okuse naše županije u Istri zaduženi su bili: Brčić d.o.o. iz Vrbanje, OPG Sabljak iz  Andrijaševaca, Kulin-Delić d.o.o iz Babine Grede, Agro-klaster d.o.o., OPG PICEK VRT Mala vidrica iz Posavskih Podgajaca i OPG Pannonicum iz Županje.

Uz izlagače, svoje uzorke na ocjenjivanje poslali su Brčić d.o.o. Vrbanja (kobasica x2, kulen seka x2), OPG Sabljak – Andrijaševci (kobasica x1, kulen seka x1), Kulin-Delić d.o.o. Babina Greda (kobasica x1, kulen seka x1), VEKO d.o.o. Vinkovci (kobasica x1, kulen seka x1), OPG PEULIĆ – Cerna (kobasica x3, kulen seka x1) i PPBZ BABOGREDSKI FENIKS (kobasica x1, kulen seka x1).

Osim predstavljanja i prodaje tradicijskih suhomesnatih proizvoda, osvojene su i nagrade u dvije kategorije. U Kategoriji s Kobasicom u EU OPG Sabljak je sa svojom kobasicom ”Neobična slavonska” osvojio srebro, u kategoriji Kulenova seka zlato je pripalo: OPG Sabljak, PPBZ BABOGREDSKI FENIKS, Brčić d.o.o. Vrbanja i VEKO d.o.o. Vinkovci dok je Kulin Delić d.o.o. Babina Greda u navedenoj kategoriji osvojio i zlatnu i srebrnu medalju. Srebrnom medaljom okitio se i OPG Peulić iz Cerne.

„Zahvaljujemo se još jednom svim izlagačima s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su predstavljali našu županiju sa svojim tradicionalnim slavonskim proizvodima kojima se ponosimo i na ovom međunarodnom sajmu“

zahvalila se u ime Vukovarsko-srijemske županije pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.