Na inicijativu Udruge mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini” Županja, Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 2.187,50 eura za nabavku aparata za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci. Aparat će se koristiti za praćenje zdravstvenog stanja oboljelih od dijabetesa tipa 1, a danas ga je i službeno pedijatrijskom odjelu predao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„Zahvaljujem Udruzi „Inžulini“ koja nam je skrenula pozornost na problem koji imamo, a to je sve veći broj djece mlađe dobi oboljele od dijabetesa. Jedna od prepreka je uzimanje uzoraka krvi koje često za njih bude bolno i stresno, a uz pomoć novog aparata na Odjelu za pedijatriju OŽB Vinkovci može se uzeti kapilarna krv i cijeli se proces uvelike olakšati. Na ovaj smo način pomogli našim najmlađima, što su nam danas potvrdili kroz razgovor, što i je najvažnije u cijeloj ovoj priči“

rekao je prilikom primopredaje aparata župan Dekanić dodavši kako je smisao udruga upravo to – skrenuti pozornost na ono što se događa i ukazati gdje postoji potreba pomoći onima u potrebi, a posebice najmlađima.

Zahvaljujući novom aparatu, djeci oboljeloj od dijabetesa na kontroli se neće morati uzimati uzorak krvi iz vene, nego iz prsta, što je za njih olakšavajuće i manje bolno.

„Brojimo 71 člana udruge, od toga je 35 djece u dobi do 22 godine. Kako se naša djeca liječe u vinkovačkoj bolnici, s liječnicom Karnaš prepoznali smo potrebu kupnje aparata i usudili se poslati zamolbu županu. On je tu inicijativu prepoznao i odobrio sredstva za kupnju aparata na čemu smo izuzetno zahvalni”

zahvalila se tajnica udruge Inžulini Karolina Žaper, a Maja i Martina su s nama podijelile kako se nose sa svojom bolešću svakodnevno.

„Mogu se baviti sportom i ići u školu, a iako je na početku bilo malo strašno poslije sam se naviknula“

rekla je Maja koja dijabetes ima dvije godine.

„Nekad mi se dogodi u školi, prije dva dana su se jako zabrinuli jer je bio 2,4. Onda treba šećer izmjeriti kroz krv, staviti iglicu u prst i dati sok ili bombone“

opisala je Martina istaknuvši kako se njezini prijatelji uvijek zabrinu kada joj je šećer nizak ili visok.

Uz pomoć novog aparata, rezultat će biti vidljiv u trenutku kada dijete dolazi na kontrolu.

„Na licu mjesta onda možemo razgovarati o stupnju kontrole, o bolesti, o tome je li stanje dobro, trebamo li nastaviti tako ili nešto promijeniti i popraviti. Inače, nakon pretraga u laboratoriju rezultate bi imali dan, dva kasnije, ovako ih imamo odmah”

pojasnila je liječnica Helena Karnaš.

Ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić pojasnio je kako će uređaj značajno doprinijeti kvaliteti i jednostavnosti praćenja djece s dijabetesom.

„Bit će korišten u dobroj kvaliteti zdravstvene zaštite kako bi djeci koja su, nažalost, u ranoj dobi oboljela od dijabetesa pomogli da žive što normalnije i budu jednaki kao svi njihovi zdravi vršnjaci“

zaključio je dr. Šporčić.