U Dvorcu Odeschalchi u Iloku održani su Pannonian Cemetery Days 2023. U sklopu dvodnevnog programa, pod domaćinstvom Grada Iloka i Kom-Ilok d.o.o., istaknuta je i definirana važnost ovog skupa koji je prethodne godine prepoznat kao središnje mjesto okupljanja predstavnika komunalnih tvrtki, konzervatora, institucija, udruga, predstavnika jedinica lokalnih samouprava i organizatora u čijem je interesu bolje upravljanje grobljima i kulturnom baštinom.

Sudionici su obišli Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, mjesno u Mohovu te katoličko, židovsko i evangelističko groblje u Iloku.

Pannonian Cemetery Days za cilj ima primjenu novih europskih i svjetskih načina uređenja i upravljanjem grobljima. Teme o kojima se raspravljalo u sklopu tematskih blokova su:  Izgradnja i održavanje groblja u okruženju inflacije i recesije, groblja – nepresušni izvor kulturne baštine te turistička valorizacija groblja i primjena različitih oblika inovacija u poslovanju.

Okupljenima su se obratili gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir, prota Predrag Azap, voditelj programa Marijan KavranAndrea Rimpf, direktorica  Kom – Ilok d.o.o. Ljiljana Nenadović te predstavnici komunalnih tvrtki iz Hrvatske i Srbije.

Događaju je u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočio te je okupljene pozdravio Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu.