Pandemija virusa COVID-19 je dobrim dijelom poremetila uhodane poslovne odnose gospodarskih subjekata u svim djelatnostima, a uvođenje i provedba epidemioloških mjera ograničile su gospodarske aktivnosti. Ali ipak nije sve bilo tako crno jer su neki projekti i pokrenuti.
Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, govoreći o planovima koje je pandemija značajno usporila ali i usmjerila u neke nove odluke i projekte, izjavio je: -“Upravo u takvim odnosima najviše su stradale uslužne djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo, trgovina i slično, kao i svi oni koji su u tim sektorima pronalazili tržište za svoje proizvode i usluge. S druge strane, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi, roba i usluga kao i promjene ustaljenih navika kod potrošača, pružilo je tvrtkama iz pojedinih sektora, a osobito iz sektora proizvodnje hrane, zauzimanja boljih pozicija na nacionalnom tržištu i mnogi su takvu mogućnost jako dobro iskoristili.“
Spomenuvši kako je pandemija usmjerila daljnje poslovanje u plasmanu poljoprivrednih proizvoda naših OPG-ova, direktor Podolar je istaknuo: „U Agro-klasteru smo u proteklih godinu dana osjetili, dakle, loše i dobre strane pandemije. Izostanak turističke sezone i ograničenja u radu ugostiteljskih objekata koji se bave prodajom hrane doveli su nas u situaciju da su nam otkazani neki ugovoreni i uhodani poslovi koji su vezani za plasman i prodaju proizvoda naših OPG-a, a kroz cijelu godinu nismo bili u mogućnosti odraditi niti planirane aktivnosti vezane za promociju domaćih proizvoda i promidžbu istih na raznim manifestacijama i sajmovima. Ono dobro i pozitivno što se dogodilo u protekloj godini jeste to što je značajno porasla svijest o važnosti jačanja domaće proizvodnje i potrebe potrošnje kvalitetnih, domaćih proizvoda, kako u domaćinstvima, tako i okvirima tzv. kratkih lanaca opskrbe, a to su škole, dječji vrtići, studentski domovi, domovi za stare i nemoćne, bolnice. Upravo u tom segmentu poslovanja, u protekloj godini napravili smo značajne pomake.”
Istaknuvši proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja kao jednu od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini, direktor Podolar je naveo i dobar potez a to je vlastita proizvodnja jaja, koja jamči čvrste i dugoročne ugovore s velikim kupcima, te je rekao: – “Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja se do sada pokazao vrlo uspješnim i vjerujem kako će tako biti i ubuduće. U projekt smo izravno uključili 20 OPG-a i time otvorili najmanje dvadesetak radnih mjesta, a kroz logistiku koja prati ovaj projekt još makar desetak. Trenutna proizvodnja jaja je na razini 4.000 komada kod kooperanata i 2.500 komada iz vlastite proizvodnje. Situacija na tržištu je takva da trenutno možemo unaprijed prodati sve proizvedene količine. Značajan iskorak u ovom projektu smo napravili uvođenjem na tržište prvih GMO FREE jaja u Republici Hrvatskoj i na to smo osobito ponosni. Važan projekt vezan za plasman proizvoda naših OPG-a i malih proizvođača je otvaranje maloprodajnog centra u Zagrebu, koji smo otvorili zajedničkom suradnjom s Hrvatskom agencijom za hranu.“
Navodeći kako ima pomaka u suradnji takozvane „plave“ i „zelene“ Hrvatske te se i tu vidi napredak, jer su uspostavljeni brojni kontakti na našem Jadranu što je od obostrane koristi, Podolar je naglasio: –“Od osnivanja Agro-klastera do danas uspostavili smo ozbiljne poslovne kontakte s nizom renomiranih hotelskih, ugostiteljskih i trgovačkih tvrtki na Jadranu. Pandemija koja se pojavila tijekom prošle godine tu suradnju je usporila i dobrim dijelom limitirala, ali vjerujemo kako će se tijekom ove godine situacija promijeniti i da ćemo moći nastaviti tamo gdje smo stali prije godinu dana. Promjena percepcije kupaca u korist domaćih proizvoda, u toj priči je vrlo bitan faktor.“
Napomenuo je kako će poslovanje u 2021. godini ovisit o okolnostima u kojima ćemo živjeti i raditi. Planovi postoje, oni su realni i ambiciozni istovremeno, ali realizacija istih ovisit će i o dostupnosti financijskih sredstava, osobito onih iz fondova EU.