Iz revizije Državnog ureda za reviziju koja je obuhvatila sve županije, gradove i općine može se iščitati kako imaju oko 17.000 zaposlenih, od čega 806 dužnosnika, no samo su 32 od ukupno 576 lokalnih jedinica učinkovito upravljale i raspolagale nekretninama – građevinskim zemljištem, poslovnim prostorima i stanovima.

Nekretninama je učinkovito upravljalo i raspolagalo samo sedam županija, 19 gradova i šest općina.

Na popisu nema najvećih gradova

Nekretninama je učinkovito upravljalo i raspolagalo samo sedam županija, 19 gradova i šest općina, a na tom popisu nema najvećih gradova – Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Zadra…, otkriva revizijsko izvješće koje je obuhvatilo poslovanje jedInica od 2012. do 2014. godine. Sve ostale jedinice to su radile djelomično učinkovito.

Oznaku učinkovitih dobile su Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija.

S nekretninama su učinkovito postupale općine Domašinec, Kotoriba, Nedelišće, Orehovica, Rakovica i Sveti Martin na Muri.

Istim se mogu pohvaliti gradovi Buzet, Čakovec, Duga Resa, Gospić, Karlovac, Kastav, Ivanec, Labin, Ludbreg, Opatija, Ozalj, Prelog, Senj, Slavonski Brod, Slunj, Umag, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.

Imovina lokalnih jedinica vrijedna 112 milijardi kuna

Zbroji li se vrijednost zemljišta, poslovnih, prostora, stanova, automobila itd., dolazi se do iznosa od 86,3 milijardi kuna, koliko je na kraju 2014. iznosila nefinancijska imovina lokalnih jedinica. Kad se tome pribroji i financijska od 26 milijardi, razvidno je da su lokalne jedinice 31. prosinca 2014. raspolagale imovinom vrijednom čak 112 milijardi kuna, što je u odnosu na početak godine više za 4,4 milijarde kuna.

Državna revizija pedantno je zbrojila da je na 4,3 milijuna stanovnika Hrvatske u lokalnim jedinicama posljednjeg dana 2014. godine bilo zaposleno 17.074 ljudi, od čega 806 dužnosnika i gotovo 2700 osoba zaposlenih na javnim radovima, pomoći u kući starijim osobama ili na osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. S gotovo 400 takvih zaposlenika prednjačila je Vukovarsko-srijemska županija, najmanje ih je bilo u Dubrovačko-neretvanskoj (29) i Ličko-senjskoj (56) županiji.

Revizija, koja je precizno pobrojala propuste u postupanjima lokalnih jedinica s nekretninama, također je precizno navela preporuke koje bi te propuste trebale ukloniti.

Koliko je rad Revizije bio opsežan, govori podatak da su revizijski postupci trajali od kraja veljače 2015. do kraja siječnja ove godine. 

IZVOR: www.cibalia.hr