U istočnom dijelu grada Osijeka, u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, otvoren je prvi Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće.

Centar je strateški projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.

Osječko-baranjska županija je nositelj projekta, dok su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Osijek partneri ovog projekta. Županija je ujedno i vlasnik Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, trgovačkog društva koje upravlja ovom kapitalnom investicijom.

Među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župani Virovitičko-podravske i Međimurske županije, Igor Andrović i Matija Posavec, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te saborski zastupnici i drugi gradonačelnici i općinski načelnici s područja Županije. Prigodnoj svečanosti nazočio je veliki broj poslovnih partnera i izvođača radova, do poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za rad i suradnju s RDC-om te drugi uzvanici.

Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je još 2015. godine kao vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije predlagao izgradnju regionalnog distribucijskog centra te da je još 1998. godine osnovana tvrtka ULO hladnjače OBŽ, ali se ništa konkretno nije napravilo. Tek 2017. godine pokrenute su konkretne aktivnosti  koje su dovele do izgradnje kapitalnog objekta. Naglasio je kako su izuzetno važne sve grane gospodarstva, od turizma, poduzetništva, obrtništva, znanosti do kulture, ali i svega onoga što čini jednu zajednicu kvalitetnom, te dodao kako je core business ove županije, odnosno Slavonije i Baranje, upravo poljoprivreda i prerađivačka industrija, koje su sažete u Regionalnom centru.

Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade Plenković te istaknuo: -„Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. Ono što do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju, po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći. To je dio naše poljoprivredne politike unaprjeđenja i poljoprivredne infrastrukture i kvalitete proizvoda, a naravno time i kvalitete hrane.“