Ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju. U sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. dodijeljeni su ugovori ukupne vrijednosti 2.922.898,06 eura za deset gospodarstava, po pet u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

„Prije svega želim čestitati i zahvaliti današnjim korisnicima i svim hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima i drvoprerađivačima. Oni su svojim vrijednim radom pridonijeli uspješnim rezultatima provedbe Programa ruralnog razvoja koji je ugovoren i isplaćen u cijelosti, a nakon uvećanja alokacije ugovoreno je 93% te isplaćeno više od 80% raspoloživih sredstava. Danas smo uručili deset novih ugovora ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura za područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Zahvaljujući ovim sredstvima, realizirat će se vrijedni projekti skladišta i silosa u sektoru žitarica, ulaganje u mliječnu farmu s robotima za mužnju, ulaganje u obnovljive izvore energije na tovilištu, povećanje konkurentnosti drvoprerađivačkog obrta te potpora jednoj mladoj poljoprivrednici, ali i potpora ulaganjima na malim gospodarstvima – u najvećoj mjeri u sektoru povrtlarstva“, rekla je ministrica Vučković naglasivši kako se podrška svim sektorima nastavlja i kroz nacionalni Strateški plan vrijedan gotovo 3,8 milijarde eura.

Promatrano po županijama Vukovarsko-srijemska županija ima najveći udio mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika, 23,7%. U županiji je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 211,6 milijuna eura i isplaćeno 182,5 milijuna eura potpore, a navedeno uključuje i projekte Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“.

Jedan od njih je i Dječji vrtić „Bambi“ u Rokovcima-Andrijaševcima, koji je danas službeno otvoren. Tom prilikom ministrica Vučković izjavila je kako nerijetko čujemo nedoumice po pitanju ulaganja Ministarstva poljoprivrede u lokalne infrastrukture, u najvećoj mjeri dječje vrtiće. No, iako je fokus na poljoprivredni i prehrambeni sektor države jedan od najboljih načina za potaknuti njen gospodarski rast i jačanje ekonomije od iznimne su važnosti ulaganja u lokalnu infrastrukturu kojima se nastoji izbrisati granice između ruralnog i urbanog te potaknuti demografska obnova, vodeći računa o jačanju kvalitete života u ruralnim krajevima za mlade obitelji. „Da nije bilo ove mjere kroz ruralni razvoj, velik se broj dječjih vrtića u našoj županiji ne bi izgradio. Jedan od njih je i Dječji vrtić „Bambi“ u čiju je dogradnju uloženo oko milijun eura. Zahvaljujem se na suradnji i kooperativnosti ministrici Vučković i svim djelatnicima Ministarstva i čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu: projektantici, izvođačima, nadzoru, djelatnicima Općine i vrtića te svima ostalima. Uistinu su dali svoj maksimum, a uz dobrog izvođača, što u današnje vrijeme i nije tako lako pronaći, radovi su privedeni kraju i djeca su napokon dobila nov i moderan prostor, a uz njega i kvalitetno obrazovanje, odgoj i stručni kadar“, istaknuo je župan Damir Dekanić.

Za ovaj vrijedan projekt proširenja i dogradnje zgrade dječjeg vrtića ukupne bruto površine 714 m2 odobrena je potpora u iznosu od milijun eura. Ovim, ne samo financijski vrijednim ulaganjem, otvaraju se i četiri nova radna mjesta i osiguravaju moderni prostori za predškolski odgoj 79 djece, a uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja sufinancirana su ulaganja u 220 vrtića diljem Hrvatske.